26-09-2014, 17:29
Zalewajka Babcina
Zakwas:
3 duże łyżki mąki żytniej
2 ząbki czosnku
liść laurowy
"piętka" razowego chleba
ciepła, ale nie gorąca woda
do glinianego garnuszka, bądź słoika( ja robię w słoiku 250ml) wsypujemy mąkę, wrzucamy czosnek, liść laurowy, pokruszony chleb.
Zalewamy do pełna wodą, wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni NIE ZAKRĘCAMY słoika.
Po tym czasie już można zakręcić słoik i wstawić do lodówki.
Przepis na zakwas jest tak mniej więcej na 2 litry wody inaczej byłby mało kwaśny.
ziemniaki,
suszone grzyby
1 średnia cebula
słonina na skwarki
liść laurowy
2 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
No to robimy teraz: w garnku gotujemy wodę.
** w wersji z białą kiełbasą:
Gdy się zagotuje wkładamy białą kiełbasę i parzymy ja na minimalnym ogniu 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy na talerz i odstawiamy***
Do wywaru wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki, suszone grzyby i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
Kiedy już są miękkie mieszamy dokładnie nasz zakwas i wlewamy go w całości do garnka; czekamy, aż barszcz się zagotuje.
W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kosteczkę słoninę na skwarki, kiedy się trochę wytopi dorzucamy pokrojoną drobniutko cebulę i kiełbasę.
Po zarumienieniu cebuli wszystko z patelni wlewamy do garnka.
Dodajemy dość sporo majeranku, doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystko mieszamy, czekamy z 5-10 minut aż się "przegryzie" i zalewajka jest gotowa.
Na drugi dzień jest jeszcze lepsza...
źródło