Róża dzika
#4

   
Likier z Dzikiej Róży
Składniki:
1 kg owoców Dzikiej Róży,
niewielki kawałek Cynamonu,
5 szklanek winiaku,
1 szklanka spirytusu,
2 szklanki płynnego miodu,
1 szklanka wody.

Jak przyrządzić?
Owoce Dzikiej Róży myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do słoja.
Kawałek Cynamonu rozkruszamy na mniejsze kawałki i dodajemy do owoców.
Całość zalewamy winiakiem i spirytusem, szczelnie zakrywamy i odstawiamy na parapet na dwa tygodnie.
Ważne, by słój stał na słońcu i by raz dziennie nim potrząsać.
Po tym czasie w garnuszku rozpuszczamy miód wymieszany z wodą.
Kiedy się zagotuje, odstawiamy, zdejmujemy łyżką szumowiny z powierzchni i czekamy, aż ostygnie.
Alkohol ze słoja przecedzamy i łączymy z syropem.
Mieszamy i odstawiamy na 3 dni, następnie przecedzamy raz jeszcze i rozlewamy do butelek.
Muszą stanąć w ciemnym miejscu na co najmniej 4 miesiące.
Osłodzą i rozgrzeją nam przyszłą zimę.
Potrzebne przybory:
2 litrowy słój,
4 półlitrowe butelki.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości