16-02-2015, 13:00
Kawa Mochaccino to połączenie czekolady i cappuccino
Słodkie, pyszne i z lekką, pięknie wyglądającą pianką.
Składniki (na 2 filiżanki):
1/3 tabliczki mlecznej czekolady
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
pół szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Czekoladę zetrzeć na tarce, wsypać do filiżanek.
Dodać po półtorej łyżeczki kawy na każdą filiżankę i po łyżeczce cukru.
Zalać wrzątkiem tak, żeby była niepełna filiżanka, wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
Mleko podgrzać (ja podgrzałam w mikrofalówce), spienić (jeśli nie mamy urządzenia do spieniania – można mikserem lub blenderem),
dolać pianę z mleka na wierzch kawy, posypać odrobiną tartej czekolady.
źródło