23-03-2015, 09:18
Zupa krem z pieczonej papryki
Skladniki:
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 średni pomidor
- 1/4 cebuli
- 1/2 gałązki natki pietruszki
- 1/2 gałązki tymianku
- 1/2 ząbka czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo mielony pieprz czarny
Paprykę umyć i osuszyć. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°. Paprykę rozłożyć na blasze, skropić oliwą z oliwek i wstawić do pieczenia na ok. 20-25 min. Z upieczonej papryki pod bieżącą zimną wodą zdjąć skórkę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać paprykę i pokrojonego pomidora oraz gałązkę tymianku i pietruszki. Wszystko razem podsmażyć i zalać bulionem warzywnym. Dusić pod przykryciem ok. 20-30 min. Całość zmiksować na gładki krem, przyprawić octem winnym, oliwą, solą i pieprzem. Gotowy krem udekorować jogurtem naturalnym i gałązką tymianku.
Skladniki:
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 średni pomidor
- 1/4 cebuli
- 1/2 gałązki natki pietruszki
- 1/2 gałązki tymianku
- 1/2 ząbka czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo mielony pieprz czarny
Paprykę umyć i osuszyć. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°. Paprykę rozłożyć na blasze, skropić oliwą z oliwek i wstawić do pieczenia na ok. 20-25 min. Z upieczonej papryki pod bieżącą zimną wodą zdjąć skórkę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać paprykę i pokrojonego pomidora oraz gałązkę tymianku i pietruszki. Wszystko razem podsmażyć i zalać bulionem warzywnym. Dusić pod przykryciem ok. 20-30 min. Całość zmiksować na gładki krem, przyprawić octem winnym, oliwą, solą i pieprzem. Gotowy krem udekorować jogurtem naturalnym i gałązką tymianku.