Idea(lny) drobiazg / prezent
#66

Przepis na białe trufle - z książki "Chocolate Epifany" Francois Payard'a:

TRUFLE Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z KOKOSEM
powinno wyjść około 50 trufli.

Trufle:
225 g białej czekolady - posiekanej
2 łyżki stołowe syropu kukurydzianego - można zastąpić jasnym miodem
30 g wiórków kokosowych
100 g tłustej śmietanki (30%)
2 łyżki stołowe likieru kokosowego (Malibu) - można ewentualnie zastąpić innym likierem lub rumem

Do obtoczenia trufli:
170 g białej czekolady - stopionej
150 g wiórków kokosowych

Trufle:
Białą czekoladę, syrop kukurydziany (lub miód) i wiórki kokosowe umieszczamy w średniej wielkości misce.
Śmietankę podgrzewamy w rondelku aż będzie średnio gorąca (nie ma się gotować). Wlewamy ją do miseczki z czekoladą i kokosem, i mieszamy dość energicznie aż czekolada się rozpuści. Następnie do gładkiej masy dodajemy alkohol. Miseczkę przykrywamy przezroczystą folią. Schładzamy przez około 1 godzinę w lodówce, mieszając masę co 15 minut. Ma mieć konsystencję masy do tortu.
Przygotowujemy płaską powierzchnię (np. szklaną tacę, matę do pieczenia lub płaską formę wyłożoną pergaminem). Schłodzoną masę nakładamy do plastykowego woreczka, następnie ucinamy niewielki otwór na jednym z rogów woreczka. Na przygotowaną powierzchnię wyciskamy przez otwór w woreczku małe okrągłe "kupki". Dajemy je do lodówki na ok. 15 minut (aż nie stężeją na tyle, że kiedy będziemy je rolować w rękach w kształt kulek, to czekolada się nie rozpuści).

Obtaczanie trufli:
Umieść stopioną białą czekoladę w średniej misce, a wiórki kokosowe w płaskim naczyniu. Przygotuj płaską gładką powierzchnię.
Każdą "kupkę" z białej czekolady umieszczaj w zagłębieniu dłoni i obiema dłońmi roluj ją tak by nabrała kształtu kulki. Używając widelca - lub po prostu trzymając palcami - zanurzaj każdą kulkę w stopionej czekoladzie, lekko strząśnij jej nadmiar, a następnie wrzucaj do kokosu i za pomocą widelca obtaczaj w wiórkach, aż się cała nimi nie pokryje. Kładź je na przygotowaną czystą gładką powierzchnię, poczekaj aż czekolada zastygnie.
Można je przechowywać 2 tygodnie w chłodnym miejscu.

Przepis z książki "Czekolada":

WŁOSKIE TRUFLE CZEKOLADOWE
24 sztuki

Składniki:
175 g czekolady deserowej
2 łyżki stołowe likieru migdałowego lub pomarańczowego (można zastąpić innym mocnym aromatycznym alkoholem)
40 g masła
4 łyżki stołowe cukru pudru
50 g mielonych migdałów
50 g startej na tarce czekolady

1). W misce umieszczonej na garnku z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuszczamy czekoladę deserową razem z likierem, cały czas mieszając aż powstanie gładka masa.
2). Dodajemy masło i nadal mieszamy aż się roztopi. Następnie dosypujemy cukier puder i migdały.
3). Odstawiamy masę w chłodne miejsce aż przestygnie na tyle, żeby można było z niej utoczyć 24 kulki.
4). Startą czekoladę wysypać na talerz lub do miseczki i obtaczać w niej czekoladowe trufle.
5). Trufle schłodzić w lodówce (najlepiej umieszczając każdą w papierowej foremce).


Trufle można np. opakować w celofan i przewiązać wstążeczką, ułożyć w wiklinowym koszyczku lub pudełku - i prezent gotowy. Uśmiech
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości