03-01-2013, 14:19
Proste a jakie dobre
ja znalazłem kiedyś w sieci przepis na spaghetti bolognese i przyznaję, że jest pyszne
Przepis na spaghetti bolognese
Czas przygotowania: 30 minut
500 g mięsa mielonego (wołowina lub wieprzowina)
1 cebula (utarta na tarce o drobnych oczkach)
2 łodygi selera naciowego (utarte na tarce o drobnych oczkach)
1 marchewka (utarta na tarce o drobnych oczkach)
1 szklanka bulionu
1 szklanka mleka
1 lampka wina czerwonego półwytrawnego
1 szklanka sosu pomidorowego
1/4 kostki masła
parmezan (do posypania)
Wykonanie:
Krok 1: Cebulę, seler naciowy i marchewkę szklimy na roztopionym maśle.
Krok 2: Dodajemy mielone mięso, podsmażamy.
Krok 3: Zalewamy czerwonym winem i dusimy na wolnym ogniu aż odparuje.
Krok 4: Zalewamy sosem pomidorowym. Gotujemy przez chwilę, następnie podlewamy bulionem. Trzymamy całość na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut. W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
Krok 5: Dolewamy mleko, dokładnie mieszamy i podgotowujemy jeszcze chwilę na niewielkim ogniu.
Krok 6: Nakładamy sos na makaron i posypujemy tartym parmezanem.
ja znalazłem kiedyś w sieci przepis na spaghetti bolognese i przyznaję, że jest pyszne
Przepis na spaghetti bolognese
Czas przygotowania: 30 minut
500 g mięsa mielonego (wołowina lub wieprzowina)
1 cebula (utarta na tarce o drobnych oczkach)
2 łodygi selera naciowego (utarte na tarce o drobnych oczkach)
1 marchewka (utarta na tarce o drobnych oczkach)
1 szklanka bulionu
1 szklanka mleka
1 lampka wina czerwonego półwytrawnego
1 szklanka sosu pomidorowego
1/4 kostki masła
parmezan (do posypania)
Wykonanie:
Krok 1: Cebulę, seler naciowy i marchewkę szklimy na roztopionym maśle.
Krok 2: Dodajemy mielone mięso, podsmażamy.
Krok 3: Zalewamy czerwonym winem i dusimy na wolnym ogniu aż odparuje.
Krok 4: Zalewamy sosem pomidorowym. Gotujemy przez chwilę, następnie podlewamy bulionem. Trzymamy całość na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut. W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
Krok 5: Dolewamy mleko, dokładnie mieszamy i podgotowujemy jeszcze chwilę na niewielkim ogniu.
Krok 6: Nakładamy sos na makaron i posypujemy tartym parmezanem.