Chłodniki...
#6

   
Klasyczny chłodnik
Na gorące dni nie ma nic lepszego niż orzeźwiający i lekkostrawny chłodnik.

2 pęczki botwiny o długich łodygach i niezbyt bujnych liściach
1 l dobrego kefiru lub zsiadłego mleka
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
3 jajka na twardo
2 ogórki
po dużym pęczku szczypiorku i koperku
1-2 łyżki koncentratu buraczanego
cukier
sól
pieprz

Z botwiny odetnij korzonki i usuń.
Jeśli są uformowane buraczki, opłucz je, obierz i pokrój w ćwiartki.
Zostaw 1/3 liści, opłucz i pokrój.
Starannie opłucz łodygi, otrzep z wody i pokrój na 2-3-centymetrowe kawałki.
Botwinę włóż do garnka, wlej 3/4 szklanki wrzątku i sok z cytryny.
Wsyp łyżeczkę cukru i postaw garnek na małym ogniu.
Duś pod lekko uchyloną pokrywką 5-8 minut, następnie wystudź.

Do drugiego dużego garnka wlej mocno schłodzony kefir lub zsiadłe mleko oraz śmietanę, starannie je roztrzep. Dodaj posiekane koperek i szczypior (zostaw trochę do dekoracji) oraz pokrojone kostkę jajko i pokrojony w dużą kostkę obrany ogórek.
Wlej ostudzoną botwinkę, dopraw koncentratem buraczanym, solą, pieprzem i cukrem.
Po doprawieniu przykryj zupę i wstaw na godzinę do lodówki.
Chłodnik rozlej do talerzy, dodaj pokrojone w ćwiartki jajka i udekoruj posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
smacznego

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości