Warsztat 83 - Tajemnice Rodzinne

No to jako pierwsza wychodzę z ukrycia i próbuję Oczko

1.
O jakie wydarzenie chodzi?
Rydwan - Król kielichów - As kielichów
Czyli coś związanego z podróżą, może ucieczką, może wyjazdem... no w każdym razie działo się to w pośpiechu. Mnogość kielichów pokazuje mi na wydarzenie mające związek z jakimiś rozterkami, trudną sytuacja emocjonalną. Być może Dziadek coś/kogoś gdzieś zawiózł albo sam wyjechał, zakopał coś, pomógł komuś kto był w potrzebie, albo czymś lub kimś się zaopiekował, a być może... wdał się w jakiś związek uczuciowy z inną kobietą? Mogło to mieć też związek z jego pracą...
W jakich okolicznościach się dowiedziałaś?
7 denarów - 5 denarów
Być może sprawa ta miała związek z pieniędzmi, z finansami... Może przy czytaniu testamentu, po śmierci Dziadka?

2.
Jakie 3 glówne biznesy miał Dziadek przed wojną..?
As Mieczy - Król kielichów - 9 kielichów
Jeden był związany z nauką, edukacją, być może z książkami, albo korepetycjami. Drugi z handlem jakimiś zagranicznymi towarami, być może towarami kolonialnymi. Trzeci z upiększaniem, urządzaniem mieszkań (meble, porcelana, materiały, farby itd.).

3.
Jaki biznes miała Babcia?
Słońce - 2 buławy - 5 buław
Co ukryła pod węglem?
Wieża - 9 buław - Paź mieczy
Trudne pytanie... właściwie nie mam zielonego pojęcia Rotfl Pokazały się karty mówiące o tym, że mogło to być coś związanego z handlem z krajami zamorskimi (do czego potrzebne były półprodukty z zagranicy), ale równie dobrze coś związanego z budownictwem, ogrodnictwem, apteka, piekarnia, trafika. A więc co mogła ukryć... jakieś metalowe narzędzia, gilotynki, nożyce, prasy, wagi, miarki, odczynniki chemiczne, specjalistyczne książki...

4.
Jakie 2 rzeczy w naszym domu stały się prawie że "dobrem publicznym" w tamtych czasach..?
Wisielec - 10 buław - Sąd - 4 denary
Co mi przychodzi do głowy: radio, jakiś środek lokomocji bądź narzędzie rolnicze, coś do sprzątania/robienia porządków, piec chlebowy, studnia, piwnica, wędzarnia, książki/gazety, może teleskop?...

Bardzo Ci dziękuję Poranna Ciszo - wielce interesujący warsztacik! Oklaski Kwiatek
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości