Przesądy, zabobony

Basiu, świetny pomysł z tym tematem! :handgestures-thumbup:
Nie znam pochodzenia przesądów, ale z całą pewnością każdy przesąd ma gdzieś swoje źródło. Tak Opiszę może te przesądy, które sama stosuję...

Mam swój własny osobisty przesąd i nie mam pojęcia skąd się on wziął... nie może w zlewie leżeć nóż! Stres Łyżka może sobie leżeć, widelec, talerzyk, szklanka... cokolwiek... ale nóż - nie, musi być natychmiast umyty i schowany. Dlaczego? - bo inaczej będzie kłótnia! Nie wiem skąd mi się to wzięło, ale naprawdę w to wierzę. Rotfl Inną sprawą u mnie jest liczba 13. Na ogół uważana za pechową - ja od dziecka uważałam ją za szczęśliwą, nie wiem dlaczego, a już piątek trzynastego to szczęście do kwadratu. W podstawówce miałam w dzienniku nr 13 i bardzo mi się to podobało. Oczko
A z ogólnie przyjętych przesądów:
Odpukiwanie w nie malowane drewno - wiadomo, jest normalne. :handgestures-thumbup:
Mamy też u nas w domu taki przesąd: jeśli w Wigilię Bożego Narodzenia pierwszy przyjdzie do domu chłop - a najlepiej młody! - to szczęście na cały następny rok murowane. A jeśli przyjdzie pierwsza baba - a nie daj Boże stara! - nie będzie dobrze, oj nie. Oczko
Kolejny przesąd związany z Wigilią: od stołu wigilijnego może odchodzić tylko jedna osoba (gospodyni, która podaje potrawy) - bo jeśli odejdzie inna osoba, to ta osoba odejdzie w ciągu nadchodzącego roku "na drugą stronę". U nas w domu bardzo się tego przestrzega. Uśmiech
Poza tym: z wigilijnego karpia powinno się wziąć łuskę i schować do portfela - wtedy przez cały następny rok nie zabraknie nam pieniędzy.
Tak samo - przy pierwszej wiosennej burzy trzeba trzymać w ręce pieniądze - i wtedy będzie się mieć szczęście w pieniądzach przez cały rok. Rotfl
Inny przesąd u nas - jeśli wznosimy toast, to trzeba upić łyk z kieliszka, bo jeśli wzniesiemy toast, a od razu odstawimy kieliszek na stół, to toast się nie spełni.
Następny przesąd u nas: jeżeli wyszedłeś z domu, a wróciłeś (bo np. czegoś zapomniałeś) - to trzeba na chwilkę przysiąść, bo inaczej coś się nie powiedzie.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 15 gości