12-08-2015, 12:37
Polecam zdrowe ciasteczka owsiane.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
2 średnie jabłka
1 bardzo dojrzały banan
3/4 szklanki rodzynek lub innych suszonych owoców (u mnie daktyle)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki masła
1 jajko
3 łyżki miodu (ja dałam 5)/ można użyć ksylitolu
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Gorzką czekoladę siekamy drobno.
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, gorzką czekoladę i bakalie (jeśli figi, daktyle, morele, śliwki – siekamy).
Jabłka ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach – tak, żeby powstał z nich puree, 1 szklanka. Banana obieramy i zgniatamy widelcem, tak jak jabłko, na puree.
Masło rozpuszczamy. Następnie dodajemy do niego miód, roztrzepane jajko, puree z banana i jabłka. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Do suchych składników dodajemy naszą masę. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Można na chwilę odstawić, jeśli chcecie żeby płatki owsiane zmiękły.
Na łyżkę bierzemy niewielkie ilości masy i kładziemy na blaszce zostawiając miejsce między ciastkami (rosną w trakcie pieczenia).
Pieczemy 10-15 min.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
2 średnie jabłka
1 bardzo dojrzały banan
3/4 szklanki rodzynek lub innych suszonych owoców (u mnie daktyle)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki masła
1 jajko
3 łyżki miodu (ja dałam 5)/ można użyć ksylitolu
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Gorzką czekoladę siekamy drobno.
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, gorzką czekoladę i bakalie (jeśli figi, daktyle, morele, śliwki – siekamy).
Jabłka ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach – tak, żeby powstał z nich puree, 1 szklanka. Banana obieramy i zgniatamy widelcem, tak jak jabłko, na puree.
Masło rozpuszczamy. Następnie dodajemy do niego miód, roztrzepane jajko, puree z banana i jabłka. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Do suchych składników dodajemy naszą masę. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Można na chwilę odstawić, jeśli chcecie żeby płatki owsiane zmiękły.
Na łyżkę bierzemy niewielkie ilości masy i kładziemy na blaszce zostawiając miejsce między ciastkami (rosną w trakcie pieczenia).
Pieczemy 10-15 min.