12-08-2015, 15:47
Chłodnik owocowo-warzywny
Składniki:
-1 średni seler
-3 zielone jabłka
-2 cebule
-1 starta gałka muszkatołowa
-4 łyżki margaryny
-1,5 l bulionu na włoszczyźnie
-pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Pokrój seler i jabłka w kostkę (nie za dużą). Posiekaj drobno cebulę i wsyp ją na rozgrzaną w garnku margarynę. Podsmaż.
Dodaj jabłka z selerem i smaż je, aż owoce staną się masą, a seler zmięknie (ok.10 minut). Przelej bulion do garnka z warzywno-owocową masą i gotuj przez 20 minut. Dopraw zupę przyprawami: gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą.
Zmiksuj wszystkie składniki blenderem, a następnie przetrzyj przez sitko. Jeśli uznasz, że zupa powinna być mniej gęsta, dolej trochę wody. Odstaw chłodnik do ostudzenia i wstaw go na 5 godzin do lodówki.
Smacznego
Składniki:
-1 średni seler
-3 zielone jabłka
-2 cebule
-1 starta gałka muszkatołowa
-4 łyżki margaryny
-1,5 l bulionu na włoszczyźnie
-pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Pokrój seler i jabłka w kostkę (nie za dużą). Posiekaj drobno cebulę i wsyp ją na rozgrzaną w garnku margarynę. Podsmaż.
Dodaj jabłka z selerem i smaż je, aż owoce staną się masą, a seler zmięknie (ok.10 minut). Przelej bulion do garnka z warzywno-owocową masą i gotuj przez 20 minut. Dopraw zupę przyprawami: gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą.
Zmiksuj wszystkie składniki blenderem, a następnie przetrzyj przez sitko. Jeśli uznasz, że zupa powinna być mniej gęsta, dolej trochę wody. Odstaw chłodnik do ostudzenia i wstaw go na 5 godzin do lodówki.
Smacznego