05-09-2015, 12:23
Kalafiorowa zapiekanka serowa
Składniki:
-1 kalafior
-1 łyżka oleju lub masła
-2 łyżki bułki tartej
-3 jajka
-150 ml kwaśnej śmietany
-100 g sera gorgonzola (lub innego z niebieską pleśnią)
-2 łyżki mąki
-150 g żółtego sera
-sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 10 minut na półtwardo. Odsączamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia.
Duże naczynie żaroodporne lub formę na tartę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy do niego różyczki kalafiora.
Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy ze śmietaną, startą gorgonzolą i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy ze szczypta soli i delikatnie mieszamy z masą serowo-żółtkową.
Zapiekankę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie posypujemy startym na tarce żółtym serem i wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut.
Składniki:
-1 kalafior
-1 łyżka oleju lub masła
-2 łyżki bułki tartej
-3 jajka
-150 ml kwaśnej śmietany
-100 g sera gorgonzola (lub innego z niebieską pleśnią)
-2 łyżki mąki
-150 g żółtego sera
-sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 10 minut na półtwardo. Odsączamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia.
Duże naczynie żaroodporne lub formę na tartę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy do niego różyczki kalafiora.
Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy ze śmietaną, startą gorgonzolą i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy ze szczypta soli i delikatnie mieszamy z masą serowo-żółtkową.
Zapiekankę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie posypujemy startym na tarce żółtym serem i wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut.