24-10-2015, 18:05
Kuchnia indyjska
Kuchnia indyjska, podobnie jak sam kraj, pełna jest kontrastów.
Bogactwo niepowtarzalnych smaków, różnorodność aromatów i starannie dobrane przyprawy – wszystko to znajdziemy w sztuce kulinarnej subkontynentu indyjskiego.
W kuchni indyjskiej przeważają dania wegetariańskie, jednak kuchnie poszczególnych regionów różnią się od siebie.
Mięso spożywane jest szczególnie na północy kraju – głównie baranina, jagnięcina i drób.
Niemniej jednak, ortodoksyjni Hindusi są stu procentowymi jaroszami.
Wegetarianizm ma związek z szacunkiem dla żywych istot oraz wiarą w reinkarnację i ewentualny powrót zmarłego na ziemię pod postacią zwierzęcia.
Przyprawy
Najchętniej stosowane przyprawy to chilli, kolendra, kurkuma, curry, kumin, mieszanki przypraw – masale oraz szerokie spektrum produktów korzennych, takich jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon i szafran.
Dzięki ich zastosowaniu, tradycyjne dania z ryżu, soczewicy, grochu lub fasoli, mają zaskakujące smaki.
Masala
Masala to mieszanka przypraw, której różnorodne kompozycje podnoszą walory smakowe potraw.
Wszystkie mieszanki, pomimo tego, że zawierają podobne lub identyczne składniki, różnią się sposobem ich mieszania i wzajemnymi proporcjami.
Każda tradycyjna rodzina indyjska przygotowuje codziennie specyficzną mieszankę Duży wybór składników pozwala na niemal nieograniczoną ilość kombinacji, dzięki czemu uzyskany efekt jest za każdym razem inny.
Najbardziej znana masala to curry i garam masala, a także masala ćaj - aromatyczna mieszanka używana do herbaty.
Kuchnia indyjska, podobnie jak sam kraj, pełna jest kontrastów.
Bogactwo niepowtarzalnych smaków, różnorodność aromatów i starannie dobrane przyprawy – wszystko to znajdziemy w sztuce kulinarnej subkontynentu indyjskiego.
W kuchni indyjskiej przeważają dania wegetariańskie, jednak kuchnie poszczególnych regionów różnią się od siebie.
Mięso spożywane jest szczególnie na północy kraju – głównie baranina, jagnięcina i drób.
Niemniej jednak, ortodoksyjni Hindusi są stu procentowymi jaroszami.
Wegetarianizm ma związek z szacunkiem dla żywych istot oraz wiarą w reinkarnację i ewentualny powrót zmarłego na ziemię pod postacią zwierzęcia.
Przyprawy
Najchętniej stosowane przyprawy to chilli, kolendra, kurkuma, curry, kumin, mieszanki przypraw – masale oraz szerokie spektrum produktów korzennych, takich jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon i szafran.
Dzięki ich zastosowaniu, tradycyjne dania z ryżu, soczewicy, grochu lub fasoli, mają zaskakujące smaki.
Masala
Masala to mieszanka przypraw, której różnorodne kompozycje podnoszą walory smakowe potraw.
Wszystkie mieszanki, pomimo tego, że zawierają podobne lub identyczne składniki, różnią się sposobem ich mieszania i wzajemnymi proporcjami.
Każda tradycyjna rodzina indyjska przygotowuje codziennie specyficzną mieszankę Duży wybór składników pozwala na niemal nieograniczoną ilość kombinacji, dzięki czemu uzyskany efekt jest za każdym razem inny.
Najbardziej znana masala to curry i garam masala, a także masala ćaj - aromatyczna mieszanka używana do herbaty.