Kuchnia Turecka
#1

Kuchnia turecka jest odzwierciedleniem kuchni różnych regionów Imperium osmańskiego.
Jest ona wystarczająco egzotyczna, by nas czymś zaskoczyć, a bogactwo aromatów i składników na tyle ogromne, by każdy znalazł w niej coś dla siebie.
Wiele potraw z tego kraju rozpowszechniło się już na całym świecie.

Dania tureckie bazują raczej na prostych połączeniach smaków i składników.
Mięso – często jagnięcina lub baranina, dużo warzyw i owoców, aromatyczne przyprawy: papryka, chilli, świeże zioła takie jak mięta czy pietruszka oraz przyprawy korzenne takie jak cynamon, to istota kuchni tureckiej.
Do najpopularniejszych w kuchni tureckiej należą: meze ( przystawki podawane z alkoholami), börek ( rodzaj pierogów z ciasta z farszem mięsnym, serowym lub warzywnym), dolma –(warzywa z farszem lub liście winogron w które zawija się ryż z mięsem), köfte (gotowane lub pieczone mięso), pilav (dania ryżowe).

Większość potraw tureckich to dobra kombinacja należycie zbilansowanej żywności lub składników.
Na przykład: Dolma i Sarma (faszerowane i zawijane warzywa), zupy ugotowane z soczewicy, mięso i warzywa, ryż lub bulgur z grupy chleba-produktów zbożowych i ostatecznie jogurt, który podawany jest prawie ze wszystkimi daniami.
Gulasz z mięsa i warzyw jest zawsze serwowany z ryżem lub bulgur pilav.  

Zupy na bazie jogurtu z różnorodnymi płatkami oraz mieszanki mięsa i roślin strączkowych również stanowią doskonałe kombinacje.
Suszone rośliny strączkowe miesza się z warzywami, mięsem i płatkami zbożowymi.
Kebaby są przygotowywane z mięsa i podawane w tureckim chlebie.
Desery są przygotowywane głównie na bazie ciasta i przeważnie zawierają orzechy i syrop.
Najpopularniejsze desery to baklawa, lokma, tulumba tatlisi, kadayif i kunefe.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości