24-10-2015, 21:58
Grecka kuchnia pełna jest zapachów i aromatów, które pochodzą z rozmaitych ziół i dodatków. To właśnie przyprawy sprawiają, że z pozoru zwyczajne dania smakują tak doskonale
Kwaśna potęga
Absolutną królową greckich dodatków jest cytryna.
Pojawia się wszędzie, nawet w daniach, które z tym cytrusem wcale się nie kojarzą, na przykład w zupach.
Jej możliwości zdają się być nieograniczone.
Cytrynowej intensywności greckie potrawy zawdzięczają specyficzny smak, lekką pikantność i wyrazistość.
Lekarze i dietetycy podkreślają dobroczynne właściwości cytryny i cieszą się z jej obecności na greckich stołach.
Doskonale harmonizuje się ona z delikatną grecką oliwą, a także z przyprawami, wśród których szczególnie często pojawia się kminek, anyżek, a także koper, niemal niestosowany w innych krajach śródziemnomorskich.
Na uwagę zasługuje też cynamon, którego aromat wyczuć można nie tylko w ciasteczkach, ale też w greckim sosie pomidorowym.
Zapomnieć nie można też absolutnie o czosnku, bez którego nie obejdzie się żaden grecki przysmak, by wspomnieć tylko sos jogurtowo-czosnkowy zwany pod nazwą tzatziki, będący obowiązkowym elementem przystawkowej uczty.
Zieleń na dziko
Grecy uwielbiają zioła i dodają je bez specjalnego odmierzania.
W czasach, gdy ludzie żyli bliżej natury, na miejscowych talerzach bardzo często lądowały dzikie zioła, znajdowane w pobliżu domu.
Dziś trudniej o przydrożne skarby, ale Grecy nadal chętnie dodają zielone listki do wielu dań.
Do najpopularniejszych należy oregano, którego kamforowa nuta doskonale pasuje do wielu warzyw i mięs, spotkać go można i w lekkich sałatkach, i w pieczystym.
Równie często pojawia się tymianek, doskonale współpracujący z grzybami, bakłażanem czy ziemniakami. Do bardzo lubianej przez Greków jagnięciny doskonale pasuje mięta, nie dziwi więc jej obecność w miejscowej kuchni.
Wśród innych ziół swoją wysoką pozycję ugruntowały pietruszka i bazylia, obok koper, anyż i rozmaryn.
Ziołowy posmak ma też mięso młodych zwierząt, głównie jagniąt i koźląt, które większość życia spędzają na górskich łąkach, podskubując co lepsze zielone smakołyki.
Kwaśna potęga
Absolutną królową greckich dodatków jest cytryna.
Pojawia się wszędzie, nawet w daniach, które z tym cytrusem wcale się nie kojarzą, na przykład w zupach.
Jej możliwości zdają się być nieograniczone.
Cytrynowej intensywności greckie potrawy zawdzięczają specyficzny smak, lekką pikantność i wyrazistość.
Lekarze i dietetycy podkreślają dobroczynne właściwości cytryny i cieszą się z jej obecności na greckich stołach.
Doskonale harmonizuje się ona z delikatną grecką oliwą, a także z przyprawami, wśród których szczególnie często pojawia się kminek, anyżek, a także koper, niemal niestosowany w innych krajach śródziemnomorskich.
Na uwagę zasługuje też cynamon, którego aromat wyczuć można nie tylko w ciasteczkach, ale też w greckim sosie pomidorowym.
Zapomnieć nie można też absolutnie o czosnku, bez którego nie obejdzie się żaden grecki przysmak, by wspomnieć tylko sos jogurtowo-czosnkowy zwany pod nazwą tzatziki, będący obowiązkowym elementem przystawkowej uczty.
Zieleń na dziko
Grecy uwielbiają zioła i dodają je bez specjalnego odmierzania.
W czasach, gdy ludzie żyli bliżej natury, na miejscowych talerzach bardzo często lądowały dzikie zioła, znajdowane w pobliżu domu.
Dziś trudniej o przydrożne skarby, ale Grecy nadal chętnie dodają zielone listki do wielu dań.
Do najpopularniejszych należy oregano, którego kamforowa nuta doskonale pasuje do wielu warzyw i mięs, spotkać go można i w lekkich sałatkach, i w pieczystym.
Równie często pojawia się tymianek, doskonale współpracujący z grzybami, bakłażanem czy ziemniakami. Do bardzo lubianej przez Greków jagnięciny doskonale pasuje mięta, nie dziwi więc jej obecność w miejscowej kuchni.
Wśród innych ziół swoją wysoką pozycję ugruntowały pietruszka i bazylia, obok koper, anyż i rozmaryn.
Ziołowy posmak ma też mięso młodych zwierząt, głównie jagniąt i koźląt, które większość życia spędzają na górskich łąkach, podskubując co lepsze zielone smakołyki.