27-10-2015, 15:16
Kuchnia włoska
Kuchnia włoska, mimo że długo cieszyła się popularnością głównie ze względu na niskie ceny potraw i łatwość ich przyrządzania, zaczyna zdobywać pozycję jednej ze słynniejszych kuchni świata.
Sposób odżywiania się mieszkańców południowych Włoch, wyróżniający się dużą ilością świeżych owoców, jarzyn i ryb, należy do najzdrowszych.
Niewiele jest narodowych kuchni, które mogą się poszczycić taką różnorodnością zarówno składników, jak i metod gotowania.
Włosi czasami zapominają o śniadaniu - nigdy o wypiciu ESPRESSO.
Uwielbiają jeść w domu.
Obiady (szczególnie niedzielne) jadają bardzo wystawne.
Przygotowania do niego rozpoczynają się już we wczesnych godzinach przedpołudniowych.
Pierwszą niespodzianką są zazwyczaj orzeszki, chipsy, czasami krewetkowe, mały aperitif.
Później podawane jest ANTIPASTO.
W zależności od regionu mogą to być wędliny, melon z szynką parmeńską, sałatka mieszana, do której oliwa i ocet podawane są osobno w szklanych karafkach, oliwki, a czasem suflety.
Włosi uwielbiają kluski, które wspaniale wyglądają i równie wspaniałe noszą nazwy, np. SPAGETTI BOLONESE.
Pyszne jest RISOTTO ALLA MILANESE, przesycone aromatem szafranu.
Po półmiskach z ryżem i makaronem podawane są dania główne.
Na dania główne składają się potrawy z ryb, owoców morza, dziczyzny, cielęciny.
Po daniach głównych podaje się sery, wina i owoce.
Na stół wędrują wyśmienite ciasteczka albo PANDOLCE - słodki chleb z suszonymi owocami i orzeszkami sosnowymi.
Na koniec deser w postaci lodów CASSATA, a później biesiadnicy degustują GRAPPĘ i różne słodkie likiery.
Do posiłku podaje się wina: wino czerwone (rosso) lub białe (bianco), a tylko rzadko różowe (rose lub rosato).
Goethe nazwał Włochy "smacznym państwem”.
źródło
Kuchnia włoska, mimo że długo cieszyła się popularnością głównie ze względu na niskie ceny potraw i łatwość ich przyrządzania, zaczyna zdobywać pozycję jednej ze słynniejszych kuchni świata.
Sposób odżywiania się mieszkańców południowych Włoch, wyróżniający się dużą ilością świeżych owoców, jarzyn i ryb, należy do najzdrowszych.
Niewiele jest narodowych kuchni, które mogą się poszczycić taką różnorodnością zarówno składników, jak i metod gotowania.
Włosi czasami zapominają o śniadaniu - nigdy o wypiciu ESPRESSO.
Uwielbiają jeść w domu.
Obiady (szczególnie niedzielne) jadają bardzo wystawne.
Przygotowania do niego rozpoczynają się już we wczesnych godzinach przedpołudniowych.
Pierwszą niespodzianką są zazwyczaj orzeszki, chipsy, czasami krewetkowe, mały aperitif.
Później podawane jest ANTIPASTO.
W zależności od regionu mogą to być wędliny, melon z szynką parmeńską, sałatka mieszana, do której oliwa i ocet podawane są osobno w szklanych karafkach, oliwki, a czasem suflety.
Włosi uwielbiają kluski, które wspaniale wyglądają i równie wspaniałe noszą nazwy, np. SPAGETTI BOLONESE.
Pyszne jest RISOTTO ALLA MILANESE, przesycone aromatem szafranu.
Po półmiskach z ryżem i makaronem podawane są dania główne.
Na dania główne składają się potrawy z ryb, owoców morza, dziczyzny, cielęciny.
Po daniach głównych podaje się sery, wina i owoce.
Na stół wędrują wyśmienite ciasteczka albo PANDOLCE - słodki chleb z suszonymi owocami i orzeszkami sosnowymi.
Na koniec deser w postaci lodów CASSATA, a później biesiadnicy degustują GRAPPĘ i różne słodkie likiery.
Do posiłku podaje się wina: wino czerwone (rosso) lub białe (bianco), a tylko rzadko różowe (rose lub rosato).
Goethe nazwał Włochy "smacznym państwem”.
źródło