Wypieki bezglutenowe
#2

Mini serniczki

Składniki na 12 sztuk:

Spód:
-90g herbatników (klasyczne maślane lub pełnoziarniste; w wersji bezglutenowej: herbatniki lub inne ciasteczka bezglutenowe)
-40g masła

Masa serowa:
-500g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
-100g cukru
-skórka starta z ½ cytryny
-2 jajka
-1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Dodatkowo:
-parę świeżych truskawek (opcjonalnie)
-dżem truskawkowy lub inny pasujący do owoców (opcjonalnie)
-listki mięty (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
W formie na muffinki umieścić papilotki. Herbatniki z masłem rozłożyć do papilotek i ugnieść na dnie. Formę ostawić na bok.
Przygotować masę serową. Twaróg, cukier, skórkę z cytryny, jajka i 0,5 opakowania budyniu w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
Masę serową wyłożyć  do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić serniczki przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wstawić na parę godzin do lodówki.
Na środku każdego serniczka nałożyć łyżeczkę dżemu. Udekorować kawałkami truskawek i listkami mięty.
Przechowywać w lodówce. Tak

https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/c...-serniczki
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości