29-10-2015, 14:47
Bardzo ograniczony artykul, pòniewaz kuchnia hiszpanska jest mocno zroznicowana w zaleznosci od tego w jakim jestesmy rejonie. Nie wspomniano o dosyc sporym spozyciu wieprzowiny, jak rowniez straczkowych. Hiszpanie uwielbiaja soczewice, fasole, sa onebardzo popularne w centrum kraju, gdzie zimy moga byc srogie, i na polnocy. Poludnie jest bardziej warzywne, na polnocnym wschodzie, w Kraju Baskow i Katalonii, spozywa sie ciezsza kuchnie, Galicja to z kolei krolestwo ryb i owocow morza, polozona jest na polnocnym zachodzie. I przede wszyskim z opisu wynika ze Sangria to gatunek wina co jest dalekie od prawdy! Sangrie sporzadza sie owszem na bazie wina (albo Cavy, to miejscowe - katalonskie- gazowane wino, odpowiednik Szampana z Francji i Prosecco z Wloch - to ta sama technologia - rowniez cudowny smak - a jednak prosecco i cava sa znacznie tansze niz produkty francuskie, ktore zaslynely nazwa), aczkolwiek dodaje sie do niego likiery czy swierze owoce albo swiezowycisniety sok z pomaranczy - tutaj oczywiscie kazdy bar ma wlasny przepis, ale litosci to nie jest gatunek wina!!
PS: Wino inaczej niz u nas nie rozpoznaje sie na bazie jego slodkosci czy wytrawnosci - ale trzeba znac raz gatunek wina - ktorych Hiszpania podobnie zreszya jak kazdy kraj slynacy z Winobrania ma sporo lokalnych - oraz region w ktorym wyrosly. Czyli NP Slynna RIOJA to taknaprawde nazwa regionu, pochodzace z niego Wina moga byc zrobione z kilku szczepow - tempranillo ma smak lagodniejszy w stosunku do np. crianzy.
PS: Wino inaczej niz u nas nie rozpoznaje sie na bazie jego slodkosci czy wytrawnosci - ale trzeba znac raz gatunek wina - ktorych Hiszpania podobnie zreszya jak kazdy kraj slynacy z Winobrania ma sporo lokalnych - oraz region w ktorym wyrosly. Czyli NP Slynna RIOJA to taknaprawde nazwa regionu, pochodzace z niego Wina moga byc zrobione z kilku szczepow - tempranillo ma smak lagodniejszy w stosunku do np. crianzy.