29-10-2015, 15:16
Tutaj tez dodam, ze kuchnia wloska jest mocno regionalna - bardziej niz hiszpanska. Potrawy spozywane na polnocy roznia sie baardzo od tych poludniowych, ostatnio mojemu kochaniu robilam niby znane ossobuco, ktore on jadl pierwszy raz w zyciu, bo pochodzi z polnocy, a on z poludnia. Ponizej Rzymu kuchnia to glownie warzywa i owoce morza. Tradycyjnie sa to tez biedniejsze rejony Wloch, wiec jesli chodzi o miesa spozywane sa te najtansze jego czesci, wykorzystuje sie flaki czy inne wnetrznosci bardziej niz na bogatej polnocy. W biedniejszych czasach rolnicy sprzedawaliby te czesci ktore byly drogie, dla siebie pozostawiajac tansze. Risotto takze pochodzi z polnocy, podczas gdy poludnie to krolestwo popularnego makaronu. Makaron na polnocy jest czesciej jajeczny, zas ten na poludniu, znow zwiazane jest to z bieda, jest czesciej wykonywany glowien z uzyciem maki i wody. Maja oni mnostwo regionalnych gatunkow sera, ale wiecej znow wyrabia sie go na polnocy. Takze i oliwa jest popularna na poludniu, a na polnocy, w gorach wzrasta uzycie masla (takze w przypadku Risotto!!), czy innych gatunkow maki, naprzyklad maki z kasztanow, niespotykanej u nas.
Ciekawostka, Makaron powstal juz w czasach rzymskich, i wymyslony zostal jako sposob na przechowywanie nadmiaru maki. Ciasto bylo wyrabiane w formie platow podczas zbior, suszone a nastepnie moglo byc uzyte w pozniejszym czasie. Co oczywiscie znaczy ze pierwszym gatunkiem pasty byl ten dzis uzywany do Lasagne.
Ciekawostka, Makaron powstal juz w czasach rzymskich, i wymyslony zostal jako sposob na przechowywanie nadmiaru maki. Ciasto bylo wyrabiane w formie platow podczas zbior, suszone a nastepnie moglo byc uzyte w pozniejszym czasie. Co oczywiscie znaczy ze pierwszym gatunkiem pasty byl ten dzis uzywany do Lasagne.