30-10-2015, 15:30
Curcuma-Ostryż
Kurkuma, Szafranica lub Żółcień
Rodzaj bylin z rodziny imbirowatych
Jest to roślina występująca najczęściej w krajach Azji i krajach Bliskiego Wschodu.
Obejmuje ponad 70 gatunków ciepłolubnych bylin.
Osiąga do 100 cm wysokości.
Jest tam powszechnie znana i stosowana głównie w celach leczniczych oraz jako przyprawa i barwnik do potraw.
Ma charakterystyczny żółty kolor i nietypowy dla naszej kuchni smak.
Curcuma jest używana jako przyprawa do wielu potraw.
Jest też składnikiem mieszanek przyprawowych, m.in. curry, któremu nadaje złocistożółty kolor.
Różne gatunki z rodzaju Curcuma znane są w lecznictwie co najmniej od XIX w.
W Indiach Kurkuma jest rozpowszechniona jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz kojący niestrawność żołądka
Zawarty w Curcuma barwnik - Kurkumina - nie rozpuszcza się w wodzie, a jedynie w alkoholu lub tłuszczach.
Curcuna zaczęła cieszyć się zainteresowaniem firm farmaceutycznych, gdy odkryto, że zawarte w niej substancje wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Trwają badania nad zastosowaniem tych substancji w profilaktyce i leczeniu chorób, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca, choroba Alzheimera, a ich wyniki były oceniane w roku 2006 jako pozytywne
W medycynie ludowej Curcuma stosuje się m.in. w leczeniu chorób pęcherzyka żółciowego, nerek, a także przy dolegliwościach żołądkowych
źródło
źródło
źródło
gatunki
http://le-curcuma.eu/wp-content/uploads/...cumine.jpg