06-11-2015, 14:23
Ciasto orzechowo- marchewkowe
Składniki:
Ciasto:
-400g marchewki
-8 jajek
-200g cukru
-200g zmielonych orzechów laskowych
-200g zmielonych migdałów
-60g skrobi ziemniaczanej
-1 cytryna
-1 łyżeczka cynamonu
-szczypta soli
Lukier kakaowy:
-125g cukru pudru
-20g kakao
-ok. 3 łyżek gorącej wody
Sposób przygotowania:
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (lub zmiksować przy użyciu robota kuchennego np. Thermomix). Odstawić na bok.
Cytrynę umyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, a sok wycisnąć. Odstawić na bok.
W miseczce wymieszać orzechy z migdałami, skrobią ziemniaczaną i cynamonem. Odstawić na bok.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać startą marchewkę.
Kolejno dodać wymieszane orzechy i migdały, a następnie skórkę i sok z cytryny.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie szpatułką (lub łyżką drewnianą) do utartej masy.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. (Ciasta jest bardzo dużo. Pozostaje tylko trochę miejsca do brzegu formy. Nie ma jednak obawy, ciasto nie urośnie za dużo).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. i 10 min. w temperaturze 175°C. (Gdyby ciasto z góry za szybko się rumieniło, można przykryć je folią aluminiową. Po godzinie sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe).
Ciasto pozostawić w formie do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z formy.
Przygotować lukier kakaowy. Cukier puder wymieszać z kakao i gorącą wodą. Gotowy lukier wylać na ciasto. Pozostawić do zastygnięcia.
Składniki:
Ciasto:
-400g marchewki
-8 jajek
-200g cukru
-200g zmielonych orzechów laskowych
-200g zmielonych migdałów
-60g skrobi ziemniaczanej
-1 cytryna
-1 łyżeczka cynamonu
-szczypta soli
Lukier kakaowy:
-125g cukru pudru
-20g kakao
-ok. 3 łyżek gorącej wody
Sposób przygotowania:
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (lub zmiksować przy użyciu robota kuchennego np. Thermomix). Odstawić na bok.
Cytrynę umyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, a sok wycisnąć. Odstawić na bok.
W miseczce wymieszać orzechy z migdałami, skrobią ziemniaczaną i cynamonem. Odstawić na bok.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać startą marchewkę.
Kolejno dodać wymieszane orzechy i migdały, a następnie skórkę i sok z cytryny.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie szpatułką (lub łyżką drewnianą) do utartej masy.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. (Ciasta jest bardzo dużo. Pozostaje tylko trochę miejsca do brzegu formy. Nie ma jednak obawy, ciasto nie urośnie za dużo).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. i 10 min. w temperaturze 175°C. (Gdyby ciasto z góry za szybko się rumieniło, można przykryć je folią aluminiową. Po godzinie sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe).
Ciasto pozostawić w formie do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z formy.
Przygotować lukier kakaowy. Cukier puder wymieszać z kakao i gorącą wodą. Gotowy lukier wylać na ciasto. Pozostawić do zastygnięcia.