08-11-2015, 23:04
Suszone pomidory w oliwie
pomidory limy kroję wzdłuż na ćwiartki, posypuję solą, kładę na blasze na papierze do pieczenia, trzy warstwy blachy wchodzą do piekarnika, włączam termoobieg i 90 stopni.
uchylam drzwiczki (wkładam drewnianą łyżkę) i suszę ok 6 godzin w nocy, idę spać.
Rano dziecko wyjada jedną blachę, zostają dwie,
wsypuje pomidory do dużej miski i posypuję ziołami, najlepiej świeże, ale mogą być z paczki.
bazylia, oregano, tymianek, estragon, lub zioła prowansalskie z paczki
słoiki po majonezie, wkładam na dno dwa ząbki czosnku pokrojony na cztery części
potem pomidory ok 3/4 słoika, na wierch gałązka jakiegoś ziółka
Oliwa z oliwek plus olej zwyczajny (mix)
lub
oliwa z winogron (w Lidlu)
podgrzewam do wrzenia prawie...
zalewam ostrożnie pomidory, tak aby się nie spaliły od rozgrzanego oleju,
zakręcam przez szmatkę, odwracam do góry dnem.
Otwieram po miesiącu albo trzech
Do tego sałata lodowa, feta, pestki dyni prażone na patelni i słoik pomidorów wraz z tym co jest w środku...
smacznego !
(w tym roku już za późno na pomidory, sama nie zdążyłam zrobić żadnego słoika, jak nie ja
miałam inne sprawy na głowie, może za rok się uda)
pomidory limy kroję wzdłuż na ćwiartki, posypuję solą, kładę na blasze na papierze do pieczenia, trzy warstwy blachy wchodzą do piekarnika, włączam termoobieg i 90 stopni.
uchylam drzwiczki (wkładam drewnianą łyżkę) i suszę ok 6 godzin w nocy, idę spać.
Rano dziecko wyjada jedną blachę, zostają dwie,
wsypuje pomidory do dużej miski i posypuję ziołami, najlepiej świeże, ale mogą być z paczki.
bazylia, oregano, tymianek, estragon, lub zioła prowansalskie z paczki
słoiki po majonezie, wkładam na dno dwa ząbki czosnku pokrojony na cztery części
potem pomidory ok 3/4 słoika, na wierch gałązka jakiegoś ziółka
Oliwa z oliwek plus olej zwyczajny (mix)
lub
oliwa z winogron (w Lidlu)
podgrzewam do wrzenia prawie...
zalewam ostrożnie pomidory, tak aby się nie spaliły od rozgrzanego oleju,
zakręcam przez szmatkę, odwracam do góry dnem.
Otwieram po miesiącu albo trzech
Do tego sałata lodowa, feta, pestki dyni prażone na patelni i słoik pomidorów wraz z tym co jest w środku...
smacznego !

(w tym roku już za późno na pomidory, sama nie zdążyłam zrobić żadnego słoika, jak nie ja

miałam inne sprawy na głowie, może za rok się uda)
