09-11-2015, 18:30
Kawę po turecku należy podawać w specjalnych małych filiżankach zwanych demitasse (to francuskie określenie na tzw. „pół szklanki”).
Jeśli nie dysponujemy takimi naczyniami, wówczas można użyć filiżanek do espresso.
Potrzebujemy:
miedziany tygielek
świeżą, drobno zmieloną kawę
cukier
kardamon lub cynamon (opcjonalnie)
Proporcje ustala się według zasady: jedna czubata łyżeczka zmielonej kawy na jedną filiżankę wody (docelowo gotowego naparu), jedna łyżeczka cukru na dwie filiżanki kawy (gotowa kawa powinna być słodka, więc warto poeksperymentować z ilością dodanego cukru).
Sposób przygotowania:
Do tygielka wsypujemy drobno zmieloną kawę, cukier oraz kardamon, następnie wlewamy wodę (według proporcji powyżej + dodatkowe pół filiżanki wody) i stawiamy na małym ogniu. Teraz należy starannie obserwować mieszaninę – ta powinna „podnieść się” i ma pojawić się piana. Najważniejsze, że nie wolno dopuścić do jej zagotowania się! Wówczas zdejmij z ognia i poczekaj, aż opadnie. Nie wolno mieszać naparu! Postaw ponownie na ogniu i powtórz cały proces jeszcze dwukrotnie. Po trzykrotnym „podniesieniu się” naparu w tygielku kawa jest gotowa. Teraz należy rozlać ją do filiżanek i pić gorącą.
Warto poczekać kilka minut, aż fusy opadną, ewentualnie wlewając kawę do filiżanek skorzystać z małego sitka. Alternatywą jest zastosowanie pewnej sztuczki – do gorącego naparu dodajemy kilka kropel zimnej wody, co spowoduje szybsze osadzanie się fusów na dnie naczynia.
http://www.cafeborowka.pl/kawa-po-tureck...c-i-podac/
źródło