17-11-2015, 10:07
Placuszki bananowe bez glutenu
Składniki:
-1 duży dojrzały banan
-2 jajka wiejskie średniej wielkości
-opcjonalne dodatki (bez nich placuszki również smakują przepysznie):
-orzechy włoskie, migdały
-sezonowe owoce: truskawki, borówki, maliny, jagody
-syrop klonowy
-odrobina oleju kokosowego do nasmarowania patelni
Przygotowanie:
Banana obrać, rozgnieść w miseczce widelcem. Do drugiego naczynia wbić jajka i roztrzepać, aż białko i żółtko dokładnie się połączą. Masę jajeczną dodać do bananów i dokładnie wymieszać łyżką.
Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni do naleśników - można użyć odrobiny oleju kokosowego. Za pomocą łyżki nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło.
Składniki:
-1 duży dojrzały banan
-2 jajka wiejskie średniej wielkości
-opcjonalne dodatki (bez nich placuszki również smakują przepysznie):
-orzechy włoskie, migdały
-sezonowe owoce: truskawki, borówki, maliny, jagody
-syrop klonowy
-odrobina oleju kokosowego do nasmarowania patelni
Przygotowanie:
Banana obrać, rozgnieść w miseczce widelcem. Do drugiego naczynia wbić jajka i roztrzepać, aż białko i żółtko dokładnie się połączą. Masę jajeczną dodać do bananów i dokładnie wymieszać łyżką.
Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni do naleśników - można użyć odrobiny oleju kokosowego. Za pomocą łyżki nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło.