17-11-2015, 11:40
Sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zimę
Składniki:
-główka czerwonej kapusty
-5 jabłek
-3 cebule
-sól
Zalewa:
-4 łyżki oleju
-1,5 l wody
-1/2 szklanki octu
-6 łyżek cukru
-łyżka soli
-ziarenka pieprzu
-liść laurowy
Przygotowanie:
Główkę kapusty poszatkuj, sparz i odcedź. Cebulę kroimy na plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na chwilę. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja zrobiłam wszystko w robocie kuchennym. Gdy cebula lekko zmięknie odciskamy. W garnku gotujemy składniki na zalewę. Gdy już się gotuje wkładamy kapustę, jabłka, cebulę. Gotujemy na małym ogniu 5 minut. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 3 minuty.
Składniki:
-główka czerwonej kapusty
-5 jabłek
-3 cebule
-sól
Zalewa:
-4 łyżki oleju
-1,5 l wody
-1/2 szklanki octu
-6 łyżek cukru
-łyżka soli
-ziarenka pieprzu
-liść laurowy
Przygotowanie:
Główkę kapusty poszatkuj, sparz i odcedź. Cebulę kroimy na plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na chwilę. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja zrobiłam wszystko w robocie kuchennym. Gdy cebula lekko zmięknie odciskamy. W garnku gotujemy składniki na zalewę. Gdy już się gotuje wkładamy kapustę, jabłka, cebulę. Gotujemy na małym ogniu 5 minut. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 3 minuty.