19-11-2015, 12:23
Zapiekanka z ryżem i pieczarkami.
400g pieczarek (może być też filet z kurczaka)
3-4 torebki ryżu
1/3 słoika majonezu
koncentrat pomidorowy
300g startego żółtego sera
1. Na patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, dodać pieprz i sól do smaku. Ugotować ryż i zetrzeć żółty ser.
2. Na spód naczynia żaroodpornego kładziemy pierwszą warstwę ryżu. Smarujemy majonezem i koncentratem. Następnie nakładamy warstwę pieczarek, a na nie posypujemy starty ser. Następnie robimy jeszcze jedna taką samą warstwę.
3. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 15-20 min. Wyjmujemy kiedy widzimy, że ser się rozpuścił. Nie czekamy za długo, aby nie zaczął przypalać się po bokach.
400g pieczarek (może być też filet z kurczaka)
3-4 torebki ryżu
1/3 słoika majonezu
koncentrat pomidorowy
300g startego żółtego sera
1. Na patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, dodać pieprz i sól do smaku. Ugotować ryż i zetrzeć żółty ser.
2. Na spód naczynia żaroodpornego kładziemy pierwszą warstwę ryżu. Smarujemy majonezem i koncentratem. Następnie nakładamy warstwę pieczarek, a na nie posypujemy starty ser. Następnie robimy jeszcze jedna taką samą warstwę.
3. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 15-20 min. Wyjmujemy kiedy widzimy, że ser się rozpuścił. Nie czekamy za długo, aby nie zaczął przypalać się po bokach.