Śledziowe wariacje
#4

   
Śledzie z Rodzynkami
Składniki:
1/2 kg śledzi matiasów z zalewy
100 g koncentratu pomidorowego
5 - 6 łyżek miodu
2 duże cebule
1/4 szklanki oleju
2 garście rodzynek
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz

Śledzie dokładnie myję i zostawiam w zimnej wodzie (lub w mleku) na ok. 3 - 4 godziny aż się dobrze wymoczą.
Cebulę obieram i kroję w półkrążki.
Wrzucam ją na rozgrzany olej i smażę do zeszklenia.
Dodaję ziele angielskie, listki laurowe, rodzynki i koncentrat pomidorowy.
Doprawiam do smaku pieprzem i miodem.
Wymoczone śledzie kroję w szerokie paski i przekładam do pojemnika lub słoika.
Zalewam ostudzonym sosem.
Naczynie zamykam i odstawiam na kilka godzin do lodówki.
Smacznego! Uśmiech
http://www.uwielbiamgotowac.com/2013/12/...lsO7mxdHIU

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości