29-11-2015, 21:42
Śledziki po Kaszubsku
Potrzebne składniki:
1/2 kg płatów śledziowych
1 kg cebuli
koncentrat pomidorowy
4 suszone śliwki
1 kiszony ogórek (bez skórki)
sól, pieprz, majeranek,
olej
Sposób przygotowania
Cebule obrać, pokroić w krążki, a następnie udusić w dużej ilości oleju.
Przyprawić do smaku.
W trakcie duszenia dodać posiekane śliwki i ogórka pokrojonego w drobna kostkę.
Dusić do momentu aż cebula zmieni kolor na ciemny a śliwki i ogórki będą miękkie.
Wymieszać z koncentratem pomidorowym i dusić jeszcze chwilkę, odstawić i wystudzić.
Śledzie pokroić w paski.
W słoiki na przemian układać cebulę i śledzie.
Najlepiej smakują po kilku dniach.
https://www.winiary.pl/przepis.aspx/7667...-kaszubsku
Smacznego !