30-11-2015, 00:00
Śledzie z Rodzynkami i Orzechami
Oryginalna i efektowna propozycja podania śledzi - z orzechami, rodzynkami i musztardą francuską.
Składniki:
2 płaty śledziowe (ok. 200g),
rodzynki 40g,
orzechy włoskie 40g,
1 mała cebula,
olej 50ml,
musztarda francuska 2 łyżeczki,
posiekana natka pietruszki 2 łyżki,
pieprz kolorowy
Sposób przygotowania:
Śledzie z rodzynkami i orzechami
Filety moczymy w wodzie zmieniając wodę co godzinę.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy około 5 minut. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
Orzechy włoskie kruszymy na mniejsze części.
Filety śledziowe po wyjęciu z wody osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy w małe paseczki.
Do miseczki wlewamy olej, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy rodzynki, cebulkę, orzechy i natkę.
Dokładnie całość mieszamy.
Kolejno do miseczki dokładamy śledzie i delikatnie mieszamy.
Odstawiamy do lodówki na 24h.
Przed podaniem oprószamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Życzę smacznego
http://gotujmy.pl/sledzie-z-rodzynkami-i...73891.html