04-12-2015, 17:18
Bezmączne ciasteczka bezglutenowe
Składniki na 16 - 18 sztuk:
-225 g masła orzechowego
-100 g jasnego brązowego cukru (miałkiego lub drobnego)
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-szczypta soli
-1 duże jajko
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-50 g gorzkich drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło orzechowe, cukier, sodę oczyszczoną i sól. Zmiksować do połączenia. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii, ponownie zmiksować, tylko do połączenia. Dodać drobinki czekoladowe i zmiksować.
2 blachy do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (ok. 25 g na każde ciastko), lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 165ºC (termoobieg) przez około 15 - 18 minut, do zarumienienia ciasteczek. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut (ciasteczka będą bardzo miękkie), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, do 1 tygodnia
Składniki na 16 - 18 sztuk:
-225 g masła orzechowego
-100 g jasnego brązowego cukru (miałkiego lub drobnego)
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-szczypta soli
-1 duże jajko
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-50 g gorzkich drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło orzechowe, cukier, sodę oczyszczoną i sól. Zmiksować do połączenia. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii, ponownie zmiksować, tylko do połączenia. Dodać drobinki czekoladowe i zmiksować.
2 blachy do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (ok. 25 g na każde ciastko), lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 165ºC (termoobieg) przez około 15 - 18 minut, do zarumienienia ciasteczek. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut (ciasteczka będą bardzo miękkie), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, do 1 tygodnia