04-12-2015, 19:32
Rozgrzewająca zupa cebulowa
Składniki
5-6 cebul
500 g kości wieprzowych z odrobiną mięsa
2 marchewki
korzeń i natka pietruszki
kawałek selera
1/2 białej części pora
3 ząbki czosnku
łyżeczka ostrej papryki
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
łyżka oleju
grzanki
Warzywa obrać. Kości, marchewkę, korzeń pietruszki i selera zalać 2 litrami wody. Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, gotować na małym ogniu około godziny. W tym czasie cebulę i pora pokroić w piórka i podsmażyć na złoto na oleju. Wrzucić do wywaru, dodać majeranek i pastę paprykową, doprawić solą i pieprzem. Na końcu do zupy przecisnąć czosnek. Podawać z grzankami.
Składniki
5-6 cebul
500 g kości wieprzowych z odrobiną mięsa
2 marchewki
korzeń i natka pietruszki
kawałek selera
1/2 białej części pora
3 ząbki czosnku
łyżeczka ostrej papryki
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
łyżka oleju
grzanki
Warzywa obrać. Kości, marchewkę, korzeń pietruszki i selera zalać 2 litrami wody. Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, gotować na małym ogniu około godziny. W tym czasie cebulę i pora pokroić w piórka i podsmażyć na złoto na oleju. Wrzucić do wywaru, dodać majeranek i pastę paprykową, doprawić solą i pieprzem. Na końcu do zupy przecisnąć czosnek. Podawać z grzankami.