04-12-2015, 20:06
To dobry przepis, bo podstawa dobrej zupy cebulowej jest wlasnie intensywny wywar wolowy.
Kosci najlepiej przed wlozeniem do wywaru opiec w piekarniku (20 minutek, wysoka temperatura) wywar bedzie intensywniejszy.
A jesli ktos by chcial ja "sfrancurzyc" to zamiast majeraneku i papryki, swiezy tymianek i lisc; oraz cebule karmelizujemy, czyli dodajemy troszke cukru, i ja dusimy przynajmniej 30 minut, a nawet wiecej, az bedzie ciemna w kolorze. Mozna w czasie duszenia dodawac wina, albo jak ktos lubi flambowac, to zalac koniakiem i podpalic, bedzie super francusko
Zupe wkladamy do naczyn w ktorych ja podajemy, kladziemy na nie grzanki wlasnorecznie zapiekane z bagietki i posypujemy serem. Poniewaz cebula byla dosyc slodka polecam wybrac ser jak gruyere, lub ementaler, w kazdym razie ostrzejszy w smaku
Smacznego.
PS porzadny wywar na kosciach"pyrkocze" wiecej 8 godzin, ale za to bardzo dobrze wplywa na nasz organizm i stan skory.
Kosci najlepiej przed wlozeniem do wywaru opiec w piekarniku (20 minutek, wysoka temperatura) wywar bedzie intensywniejszy.
A jesli ktos by chcial ja "sfrancurzyc" to zamiast majeraneku i papryki, swiezy tymianek i lisc; oraz cebule karmelizujemy, czyli dodajemy troszke cukru, i ja dusimy przynajmniej 30 minut, a nawet wiecej, az bedzie ciemna w kolorze. Mozna w czasie duszenia dodawac wina, albo jak ktos lubi flambowac, to zalac koniakiem i podpalic, bedzie super francusko
Zupe wkladamy do naczyn w ktorych ja podajemy, kladziemy na nie grzanki wlasnorecznie zapiekane z bagietki i posypujemy serem. Poniewaz cebula byla dosyc slodka polecam wybrac ser jak gruyere, lub ementaler, w kazdym razie ostrzejszy w smaku
Smacznego.
PS porzadny wywar na kosciach"pyrkocze" wiecej 8 godzin, ale za to bardzo dobrze wplywa na nasz organizm i stan skory.