Wypieki bezglutenowe
#10

Ciasteczka mocno czekoladowe (bezglutenowe)

Składniki na ok. 20 sztuk:
- 110g masła
- 110g cukru
- 1 jajko
- 100g mąki bezglutenowej (np. gryczanej, kukurydzianej, ryżowej)
- 25g kakao
- 20g skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać na nie za małe kawałki. Odstawić na bok.
Mąkę wymieszać z kakao, skrobią i sodą. Odstawić na bok.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę z kakao, sodą i skrobią.
Wyłączyć mikser i wmieszać czekoladę szpatułką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po kopiatej łyżeczce ciasta, robiąc duże odstępu między ciasteczkami. (Ciasteczka podczas pieczenia mocno rozlewają się na boki).
Piec jedną blachę po drugiej przed 12 minut w temperaturze 180°C. (Wychodzą 2 lub 3 blachy ciasteczek). Ciasteczka po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze. (Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie). Następnie przełożyć je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego...
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości