12-12-2015, 19:30
Masa budyniowa
Składniki:
-2 żółtka
-250ml mleka
-100g cukru
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-1 kopiata łyżka skrobi lub mąki ziemniaczanej (20g)
-250g masła
Sposób przygotowania:
Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minut), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Chcąc uzyskać kakaową masę budyniową należy do gotowej masy wmiksować trochę kakao dla koloru. (Dla takiej proporcji jak poniżej dodaję 1- 2 łyżki kakao). Natomiast chcąc uzyskać czekoladową masę budyniową należy do gotowej masy wmiksować roztopioną, ale chłodną czekoladę.
Połowa porcji wystarcza na pokrycie tortu o średnicy 26cm.
Rady:
1. Dobrze jest używać tylko i wyłącznie prawdziwego masła o zawartości tłuszczu mlecznego co najmniej 82%.
2. Masło musi mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
-2 żółtka
-250ml mleka
-100g cukru
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-1 kopiata łyżka skrobi lub mąki ziemniaczanej (20g)
-250g masła
Sposób przygotowania:
Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minut), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Chcąc uzyskać kakaową masę budyniową należy do gotowej masy wmiksować trochę kakao dla koloru. (Dla takiej proporcji jak poniżej dodaję 1- 2 łyżki kakao). Natomiast chcąc uzyskać czekoladową masę budyniową należy do gotowej masy wmiksować roztopioną, ale chłodną czekoladę.
Połowa porcji wystarcza na pokrycie tortu o średnicy 26cm.
Rady:
1. Dobrze jest używać tylko i wyłącznie prawdziwego masła o zawartości tłuszczu mlecznego co najmniej 82%.
2. Masło musi mieć temperaturę pokojową.