Wypieki bezglutenowe
#12

Krem porzeczkowy

Składniki na ok. 350ml:
-200g porzeczek (czerwonych lub czarnych)
-2 jajka
-3 żółtka
-70g cukru
-90g masła

Sposób przygotowania:
Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Przełożyć do miski i zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Skóry i pestki wyrzucić, a z przetartego puree odmierzyć 120g.
120g puree przełożyć do garnka. Dodać cukier, jajka i żółtka. Trzepaczką rozkłócić jajka. Dodać masło pokrojone na kawałki.
Garnek postawić na palniku. Całość ogrzewać, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Masę należy dalej ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje (trwa to ok. 10- 15 minut).
Gotowy krem przełożyć do słoika i gdy ostygnie wstawić do lodówki. (W lodówce krem zgęstnieje). W lodówce można przechowywać go przez parę dni.
Pyszny jako nadzienie do babeczek Uśmiech
Smacznego
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości