Śledziowe wariacje
#12

   
Szuba – Warstwowa Sałatka Śledziowa
Składniki:
5 średniej wielkości ziemniaków
3 duże marchewki
5 dużych jajek ugotowanych na twardo
1 mała cebula
400 g matiasów w oleju
5 średnich buraków
sól, pieprz
2 łyżki octu winnego
szczypta cukru
majonez

Przygotowanie:
Marchewki i ziemniaki gotujemy w mundurkach, po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (osobno marchew i ziemniaki).
Jajka również ścieramy na tarce.
Buraki gotujemy lub każdego z osobna owijamy folią aluminiową i pieczemy w 160OC około godziny.
Obieramy i ścieramy na tarce, doprawiamy solą, pieprzem, octem i cukrem.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przelewamy na sitku wrzątkiem a następnie zimną wodą.
Śledzie kroimy w kosteczkę, mieszamy z cebulą.

Układamy poszczególne warstwy sałatki – każdą (oprócz śledzi i buraków) solimy i pieprzymy, na każdej (oprócz śledzi i buraków) rozsmarowujemy po 2 płaskie łyżki majonezu.
Kolejność warstw następująca: ziemniaki (sól, pieprz, majonez), marchew (sól, pieprz majonez), jajka (sól, pieprz, majonez), śledzie z cebulką, buraki.
Dla uzyskania ładnego efektu wizualnego, sałatkę umieszczamy w przezroczystej misie.
Smacznego!

Szuba, to tradycyjna sałatka z kresów...rosyjska, ukraińska...
U mnie w domu zawsze się przynajmniej na święta, wigilie  robiło...
może być z buraczkami na wierzchu...może też być z buraczkami, jako jedna z warstw...obie pyszne...
Ja robię jak mi fantazja podpowie i tak i tak...
Moje korzenie tez są z kresów...ojciec i dziadkowie pochodzili ze Lwowa...

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości