25-09-2011, 22:24
Trudno w to uwierzyć, lecz będące istotą najsłodszego przysmaku na świecie ziarno kakao jest gorzkie.
Do XVIII wieku niektóre plemiona tubylców spożywały jedynie słodkawy miąższ owocu kakaowca, traktując jako odpad jego najcenniejszą część - ziarno kakao bądź też używając je jako środek płatniczy,jak to miało miejsce w przypadku Azteków.
Kakaowiec może dojrzewać się jedynie w najcieplejszych regionach świata.
Kakaowce owocują głównie w maju oraz na przełomie października i listopada i w tym okresie zwykle przeprowadzane są zbiory.
Odmiany kakao
Do najbardziej znanych gatunków ziarna kakaowego zalicza się ziarno południowoamerykańskie, jak również azjatyckie i afrykańskie lub odmiany noszące nazwy wysp na których są produkowane np. Trynidad, Haiti, Celebes.
Kakaowiec odznacza się dużą zmiennością wewnątrz gatunkową.
Na plantacjach uprawia się rozmaite odmiany powstałe z różnych skrzyżowań.
W handlu spotyka się trzy zasadnicze typy: Criollo, Forastero oraz Trinitario.
Criollo (Kriollo) – nazywana także księciem kakaowców, daje strąki z bardzo cienką łupiną, o owocach żółtych lub czerwonych o nierównej powierzchni posiada 10 wyraźnych bruzd, stosunkowo cienką okrywę oraz białe lub jasnofioletowe liściach zarodka, które dość szybko ulegają fermentacji przybierając barwę cynamonową.
Kakao ma bardzo blady kolor i wyjątkowy, subtelny aromat.
Odmiana ta daje niewielkie plony i jest bardzo wrażliwa
Forastero to rodzaj silniejszych, łatwiejszych w uprawie drzew dających większe plony.
Strąki ziaren mają grubszą skórkę i bardziej gorzki, silniejszy smak.
Kakao z ziaren Forastero jest często nazywane „kakao masowym”, gdyż nadaje czekoladzie typowy, podstawowy, rozpoznawalny aromat.
Stanowi ono nierzadko 80% mieszanek kakao, będąc podstawowym składnikiem większości czekolad
Trinitario natomiast stanowi zbór licznych mieszańców między dwiema poprzednimi odmianami, z których otrzymuje się bardzo wartościowe klony, ich centrum upraw to Trynidad oraz Wenezuela.
Na plantacjach kakaowiec rozmnaża się za pomocą nasion wegetatywnych sadzonek oraz poprzez szczepienie
więcej informacji