Kluchy, kluski
#12

Klasyczny przepis na kopytka (wg Łebkowskiego):
1 kg ziemniaków
250 g mąki
2 jajka (w zasadzie wystarczy jedno)
1 łyżka masła
sól, mąka do posypania
Ziemniaki gotujemy, następnie przeciskamy przez praskę, mielimy w maszynce, bądź zwyczajnie możemy utłuc. Uśmiech
Następnie po ostudzeniu ziemniaki dajemy na stolnicę lub czysty blat i zagniatamy razem z mąką, jajkami i solą do połączenia składników w jednolitą masę. Podsypujemy stolnicę mąką, formujemy wałeczki o średnicy ok. 2 cm, spłaszczamy je lekko nożem i kroimy ukośnie na kawałki ok. 4 cm (nie muszą akurat być takie, mogą być trochę większe).
Zagotowujemy 2 litry wody ze szczyptą soli, wrzucamy do tego masło, do gotującej się wody partiami wrzucamy kluski (nie za dużo naraz), mieszamy, gotujemy 3 - 5 minut - do chwili gdy wypłyną na powierzchnię, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i dajemy na talerz. Wrzucamy następną partię klusek do wody, a w tym czasie kluski na talerzu polewamy lekko olejem (np. rzepakowym, słonecznikowym) - chodzi o to, żeby się kluski nie skleiły. Takie kluski możemy przygotować dzień lub nawet dwa lub trzy wcześniej i trzymać w pudełku w lodówce. Przed podaniem możemy każdą kluskę przekroić na pół (albo i nie), po czym przysmażamy na patelni na rumiany kolor - wtedy są najlepsze i można nawet same jeść, lub tylko lekko pokropić Maggi. Uśmiech Smakują bardzo dobrze jako zamiennik ziemniaków do mięsa, albo np. polane sosem grzybowym, posypane przysmażoną cebulką, można do nich dodać surówkę - no co tam komu serce dyktuje. Oczko  Takie kopytka mają inny smak niż te kupowane w sklepie - są bardziej zwarte (mniej delikatne, bo kupne kopytka są takie nieco "glamdziate") i bardziej wyraziste w smaku. Dzieje się tak dlatego, że kupne kopytka często są przygotowywane z ziemniaków w proszku (puree w proszku). Polecam więc robienie kopytek w domu - łatwe, tanie, dobrze się przechowują i można podawać je do wielu dań, a nawet same. Tylko nie dodawajcie żadnego twarogu! Oczko
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Kluchy, kluski - przez Krystyna - 03-03-2013, 01:43
RE: Kluchy, kluski, makarony ... - przez Joana - 22-04-2017, 16:17
RE: Kluchy, kluski... - przez Krystyna - 11-03-2021, 00:21
RE: Kluchy, kluski... - przez Krystyna - 11-03-2021, 01:06



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości