Wypieki bezglutenowe
#15

Kruche ciasteczka bezglutenowe

Składniki:
-1 budyń waniliowy bez cukru
-ok. 20g mąki ziemniaczanej
-100g mąki jaglanej (lub drobno zmielonej kaszy jaglanej)
-100g mąki ryżowej (lub drobno zmielonego ryżu)
-75g cukru
-125g masła
-1 jajko (należy zważyć białko z żółtkiem. Potrzebne jest 60g. Jeśli będzie mniej dolać tyle wody, aby otrzymać 60g)

Dodatkowo:
-mąka ryżowa do podsypywania
-ewentualnie czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:
Zważyć budyń w proszku i dosypać tyle mąki ziemniaczanej, aby uzyskać 50g.
Dodać mąkę jaglaną, ryżową i cukier. Wymieszać.
Dodać miękkie, pokrojone na kawałki masło i jajko. Całość najpierw wymieszać łyżką drewnianą, kolejno zagnieść ręką na jednolite, dość gęste ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
Blat posypać grubo mąką ryżową i położyć schłodzone ciasto. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować je na grubość ok. 3mm i wykrawać dowolne kształty.
Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2,5 blachy ciasteczek).
Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku około 8- 9 min. (piekłam 10min.) w temperaturze 200°C. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia. Odciąć jeden koniec i udekorować dowolnie ciasteczka. Uśmiech
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości