17-01-2016, 14:04
Jednorożec LeCaro napisał(a):Oczywiście, jeżeli pytamy na przykład o mężczyznę, a wychodzi nam dużo kart uczuciowych, "miękkich", to mogłoby sugerować geja... no ale z drugiej strony może to być po prostu bardzo wrażliwy mężczyzna a przy tym całkiem hetero. Tak samo wiele kart męskich w rozkładzie dotyczącym kobiety może po prostu sugerować kobietę o zdecydowanym realistycznym podejściu do życia, a nie musi to być przecież wcale lesbijka.Zgadzam się. Królowa określająca mężczyznę może wskazywać na jakieś cechy charakteru, to że jest "lekko zniewieściały" nie oznacza, że jest gejem. Bywają bardzo męscy geje i zniewieściali hetero. Królowa może wskazywać też na wiek czy pozycję społeczną. Karty uczuciowe są typowe dla wszystkich płci i orientacji.
W ogóle nie trzymałabym się kurczowo wyznaczania płci za pomocą kart dworskich - karty reprezentują częściej konkretne cechy charakteru, a niekoniecznie samą płeć.
Jednorożec LeCaro napisał(a):I tutaj wcale nie musi tak być na 100%. Może to być mężczyzna który lubi władcze, silne kobiety (ogólnie rzecz biorąc - kobiety o cechach jakie reprezentują królowie lub rycerze)... lub kobieta, która lubi delikatnych mężczyzn.Nikt nie mówi, że na 100%, ale powtarzający się motyw może wzbudzić podejrzenia. Pytam o idealną druga połówkę, a wyskakuje Cesarz, rycerz buław, rycerz denarów. Jasne, że może chodzić o silną, władczą kobietę, ale mimo wszystko chciałbym tam zobaczyć coś co by przemawiało za tym, że to kobieta... No i tak samo w drugą stronę dla kobiety.
Izyda napisał(a):A co byście powiedzieli na połączemnie -Krol Kielichow z Waletem KIelichów,no i mozna by było dodac jeszcze kartę Diabła-homoseksalizm jak nic.Jeśli bym wprost pytał czy pan jest gejem, to raczej tak. Spotkałem się też z tezą, że Diabeł może sugerować takie rzeczy.
Izyda napisał(a):jeszcze dodam tak ze swojego doswiadczenia np.facet pyta czy znajdzie partera(ogolnie) i w rozkładzie taki jak ja stosuje na 6-7 kart wychodzą sami faceci to znaczy ,ze szuka faceta nie kobiety.No i o tym pisałem wcześniej Jeśli jest nagromadzenie kart "męskich" to zaczyna się mieć podejrzenie.
madrugada napisał(a):Ja stoje za Jednorozcem, mozna snuc domysly na ten temat, ale karty mysle ze maja inny cel - pokazywac emocje, milosc, nienawisc i inne cechy a one sa niezalezne od plci. Milosc jest miloscia, i nawet bym sie nie doszukiwala w kartach orientacji, bo czemu? Pytanie od kogos "jaka on ma orientacje" osobiscie uznalabym za pytanie naruszajace granice prywatnosci osoby na temat ktorej zadawane jest. Nie jestem tez w stanie ze 100% pewnoscia znalezc takiego ukladu w kartach.Myślę, że nie ma takiego układu, który by mówił na 100%. Tak jak pisaliśmy - w określonych sytuacjach (gdy jest podejrzenie, niepewność lub gdy wprost pytamy o czyjąś orientację) to niektóre karty mogą potwierdzać. Dla męskiego homoseksualizmu będą to głównie, Papież (o), Diabeł, Księżyc, Słońce, 2 buław i męskie figury dworskie (zwłaszcza obok Cesarza). Dla żeńskiego homoseksualizmu analogicznie tyle, że bez Słońca, ale z mocniejszym znaczeniem Księżyca, 2 kielichów (zamiast buław) i żeńskie figury dworskie (zwłaszcza obok Cesarzowej).
Nie wiem czy pytanie o orientację zarusza prywatność. A pytanie o uczucia nie? A pytanie o intencje nie? Myślę, że wiele pytań próbuje niejako "wejść" w umysł człowieka, być zastępstwem telepatii, której (jeszcze?) nie posiedliśmy.