Wypieki bezglutenowe
#16

Bezglutenowy sernik królewski

Składniki na ok. 16 porcji:
Ciasto kruche:
-150g mąki kukurydzianej
-110g skrobi ziemniaczanej
-40g kakao
-180g zimnego masła
-120g cukru

Masa serowa:
-1kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
-4 jajka
-150g cukru
-1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
-skórka starta z połowy pomarańczy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę, skrobię, kakao i cukier wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieść najpierw robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, a następnie ręką, aż powstanie kruszonka.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ok. 2/3 ciasta wsypać do tortownicy i lekko ugnieść ręką. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Twaróg, cukier, jajka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy. Resztę ciasta wyłożyć na masę serową.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki. Mniam
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości