Tiramisu
#11

Nie ma przepisow lepszych czy gorszych, a jedynie te mniej lub bardziej dopasowane do indywidualnych kubkow smakowych Uśmiech

Natomiast moga byc te mniej lub bardziej oryginalne, a to sie ma szczegolnie do przepisow wloskich, ktorzy to bardzo bronia swojej kultury kulinarnej. Ten przepis wydaje sie byc odrobine zmieniony, bo jak robilam tiramisu to czytalam wiele przepisow na stronach wloskich, proporcje sie roznily, ale nie dodawano zdecydowanie smietanki. Mysle, ze mozna sobie samemu dopasowac taki przepis w zaleznosci od tego co nam podchodzi- Jak sama powiedzialas, mascapone jest specyficzne, i tym samym dodatek smietanki modyfikuje smak.

Tak sobie teraz mysle, ze moze sie to wiazac z tym, ze malo ktory wloch pije kawe z mlekiem. Na tle samego mascapone bardziej uwydatniony jest smak wlasnie ich ukochanego ekspresso, podczas gdy smietanka zmieni smak na odrobine bardziej mleczny, ktory bedzie odpowiadal narodom ktore wola smak kawy ze mlekiem Uśmiech

PS: czesto widzialam jako dodatek alkoholowy dodane wloskie slodkie wino.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości