Kuchnia Włoska
#18

To teraz podam przepis na przepyszne ciasto, wywodzi sie z Calambri, z pieknego wybrzeza Amalfi. Mi bardzo smakuje, bo smak ma "sernikowy" a serniki to jedyne ciasta ktore lubie. Na ciasto sklada sie nadzienie z sera ricotta i gruszki zamkniete pomiedzy dwa biszkopty o smaku orzechow laskowych. Przepis jest moj, zmodyfikowany ze stron wloskich.

[ATTACHMENT NOT FOUND]

"Ciasto z Ricotta i Gruszka"

Skladniki na biszkopty:

200g maki z orzechow laskowych (zmielilam orzechy w malakserze)
50g maki pszennej (uwazam, ze mozna spokojnie uzyc samych orzechow jak ktos chce wypiek zrobic bezglutenowy)
200g cukru
5 jajek
100 g roztopionego masla

Skladniki na nadzienie:

500 g ricotty
250 g slodkiej smietanki
laska wanilli (albo ekstrakt)
3 - 4 gruszki
260 g cukru
Ewentualnie likier gruszkowy

Skladniki na przybranie:

Cukier puder, gruszki


Najpierw przygotowujemy biszkopty, dobrze miec mikser planetarny, bo w pierwszym kroku ubijamy cale jaja z cukrem na puszysta mase. Zajelo mi to dobre 15 minut, jesli mamy mikser planetarny w tym czasie mozemy spokojnie przygotowac gruszki do nadzienia.
Po ubiciu jaj dodajemy maki, mieszamy chwile a nastepnie stopnione zimne maslo. Mi masa wyszla dosyc luzna. Przelewamy ja w dwie formy o tej samej srednicy - nie mialam problemu z przywieraniem, ale dla swietego spokoju mozna wysmarowac tluszczem.

W przepisach wspominaja o wypiekaniu w 180 stopniach okolo 15-20 minut. Ja mam piekarnik, ktory pamieta generala Franco, nie ma regulacji temperatury, mocniej grzeje z dolu niz gory, i zeszlo mi sie chwile wiecej. Niemniej nie wplynelo to znaczaco na strukture ani smak ciasta, zdaje mi sie ze pieklam go w nizszej temperaturze. W kazdym razie mozna sprawdzic wykalaczka czy nic sie tam w srodku nie lepi.

W czasie wypiekania, przygotowujemy nadzienie. Gruszki kroimy w kostke i wrzucamy na patelnie na odrobinie masla, smarzymy przez okolo 5 minut. Nastepnie dodajemy cukier i karmelizujemy je przez kilka kolejnych minut. Mozna na tym etapie dodac likieru. Ricotte z cukrem i wanilia ubijamy na gladka mase; w oddzielnej misce ubijamy smietane, nastepnie wszystko razem delikatnie mieszamy. Na koncu dodajemy gruszki.

Po wypieczeniu i wystygnieciu biszkoptow, ukladamy nasz torcik. Dekorujemy gruszkami, ktore rowniez karmelizjemy na patelni.

Mam tutaj uwage, bo podchodzilam do tego ciasta dwa razy, a to z uwagi na ricotte. W zaleznosci od producenta jest ona mniej lub bardziej wilgotna, i tutaj trzeba znac produkt. Za pierwszym razem, a byla to produkt marketowy, nie wiem czy Galbani czy Zanetti, calosc nie trzymala sie zbyt dobrze. Za drugim razem wybralam sie do wloskiego sklepu, niestety tez nie mieli ricotty zza lady, ale zakupiony kartonik lepszej jakosci sprawdzil sie calkiem dobrze, ale rodowitego wlocha nie oszukal. Wiec jak zwykle wracamy do tego o czym pisalysmy z LeCaro przy Tiramisu. Jakosc produktu we wloskich przepisach jest bardzo istotna.

Mysle, ze mozna sprobowac to ciasto "spolszyczyc" i uzyc naszego sera, takiego do sernika Uśmiech

Polecam Uśmiech
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 21:48
RE: Kuchnia włoska - przez Krystyna - 24-03-2018, 15:45
RE: Kuchnia włoska - przez pomarańczka - 10-09-2023, 20:38
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 21:57
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 22:09
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 22:15
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 22:24
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 22:31
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 22:38
Re: Włoska kuchnia - przez Pawson87 - 03-01-2013, 14:19
Re: Kuchnia Włoska - przez cesarzowa - 03-01-2013, 18:34
Re: Włoska kuchnia - przez Nadunia2011 - 25-01-2013, 14:31
Re: Włoska kuchnia - przez Majka - 28-01-2013, 22:00
Re: Włoska kuchnia - przez Rudalila - 19-02-2013, 20:53
Re: Włoska kuchnia - przez Pawson87 - 21-02-2013, 12:29



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości