Kawowiec
#3

   
Kawa Arabska (Coffea Arabica L.)
Gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany też kawowym drzewem lub kawowym krzewem.
Pochodzi z Abisynii, Mozambiku i obszaru Wielkich Jezior afrykańskich
Coffea Arabika – (popularnie Arabika) odmiana, która została odkryta najwcześniej, roślina pochodząca z Etiopii (gdzie kawa nazwana jest „buna”, z Sudanu i z Kenii a następnie rozpowszechniona w Jemenie gdzie odnotowano pierwsze ślady piśmienne na temat tego napoju w 1450 r.
Kawa Arabika ma mniejsza zawartość kofeiny w porównaniu z pozostałymi odmianami kaw i w odróżnieniu od  pozostałych odmian jest samozapylającą się rośliną i preferuje wysoko położone rejony uprawy  (pomiędzy 1000 a 2000 m n.p.m.).
Uprawę Arabiki poza miejscami jej pochodzenia zaczęto bardzo szybko bo już w 1699 w Indonezji.
Coffea Arabica została po raz pierwszy opisana w 1753 roku przez Linneusza.

Najbardziej znane odmiany to 'Typica' i 'Bourbon', z których wykształciły się różne szczepy i rodzaje, takie jak Caturra (Brazylia, Kolumbia), Mundo Novo (Brazylia), Tico (Ameryka Środkowa), niskopienna San Ramon oraz jamajska Blue Mountain.
Przeciętny kawowiec Arabiki, to duży krzew o ciemnozielonych owalnych liściach.                
Genetycznie różni się od innych gatunków kawowców, gdyż zawiera cztery, zamiast dwóch zestawów chromosomów.
Owoce mają kształt owalny i dojrzewają 7 do 9 miesięcy.
Zawierają zazwyczaj dwa płaskie ziarna (ziarna kawowe).
Jeśli w owocu rozwinie się tylko jedno ziarno, nazywane jest ziarnem perłowym.
Krzewy kawowca Arabika są podatne na atak szkodników i chorób, dlatego zwiększenie odporności rośliny jest głównym celem programów hodowlanych.
Kawa Arabika rośnie w Ameryce Łacińskiej, Środkowej i Wschodniej Afryce, Indiach oraz na niektórych obszarach Indonezji.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości