12-03-2013, 18:09
Kawa Kongijska, Robusta (Coffea Canephora Pierre ex Froehner)
Gatunek kawy wywodzący się z Afryki, ale uprawiany również w innych regionach świata o ciepłym klimaciemniej wymagającą pod względem warunków klimatycznych, odporna na pasożyty, mocny smak,
trochę kwaskowaty, zawartość kofeiny od 1.5% do 4.5%.
Coffea Canephora – (popularnie Robusta) odmiana bardzo intensywnie uprawiana w dzisiejszych czasach.
Coffea Canephora, od strony naukowej jest to bardziej poprawna nazwa dla Robusty, lecz od strony handlowej częściej używana jest nazwa Coffea Robusta.
Odmiana wywodząca się z Afryki tropikalnej – pomiędzy Ugandą a Gwineą.
Jest bardziej odporna i wytrzymała niż Arabika, dostosowuje się bardzo łatwo do otaczających warunków i rośnie również na wysokościach poniżej 700 m n.p.m. – z tego też powodu jest tańsza, bardziej ekonomiczna.
Uprawa Robusty zaczęła się w XVIII wieku.
Jest to roślina, która w odróżnieniu od Arabiki musi być zapylona krzyżowo.