Kawowiec
#5

   
Kawa Liberyjska (Coffea Liberica)
Gatunek rośliny z rodziny marzanowatych.
Pochodzi z terenów Afryki.
Jest uprawiany w Afryce, na Cejlonie, na Jawie, Madagaskarze
Kawowiec odmiany Liberika jest dużym, mocnym drzewem, dochodzącym do wysokości 18 metrów, o wielkich skórzastych liściach.
Owoce i nasiona (ziarna) są również duże.
Liberika jest uprawiana jest w Malezji i Zachodniej Afryce, jednak obszar jej uprawy jest mały, ze względu na niewielki popyt na jej cechy smakowe.
Pochodzi z Liberii (Zachodnia Afryka), uprawiana oprócz Afryki również w Indonezji i Filipinach.

Drzewo (wiecznie zielone) dorasta od 6-12 m do 20 m wysokości, jest o liściach lancetowatych, zimozielonych, długości do 30 cm, które ułożone są naprzeciwległe.
Młode liście są często błyszczące w kolorze brązu, fioletu.
 Kwiaty są w kolorze białym, pachnące.
Owocem jest spłaszczony pestkowiec o długości 2-3 cm.
 Pulpa może być dodawana do paszy dla bydła.
 Roślina odznacza się silnym wzrostem i znaczną odpornością na choroby i szkodniki.
    
Nie może rosnąć w miejscach, gdzie przez dłuższy czas temperatura spada poniżej 0 st.C.
Optymalna temperatura dla Liberica wynosi 19-27 st. C.
Drzewo może tolerować 21-30 dni łagodnej suszy. 
Przy zbyt dużej ilości opadów roślina ma tendencję do rozwijania drewna kosztem kwiatów i owoców.
 Zalecana wysokość uprawy wynosi pomiędzy poziomem morza i 750 m n.p.m.
 Dobrze zarządzane plantacje mogą dawać do 1,2 t / ha.
    
Kawa Liberica smakuje bardziej jak kawy Robusta niż jak Arabica i ma posmak orzecha laskowego.
Ziarno Coffea Liberica jest duże i ma twardą łuskę co znacznie utrudnia jego obróbkę.
 Skomplikowana pielęgnacja i trudna obróbka sprawia, że z komercyjnego punktu widzenia uprawa Coffea Liberica jest mało opłacalna
Coffea Liberica bywa używana jako tani wypełniacz do lepszych i droższych odmian.
Oprócz Malezji, która jest wiodącym producentem, Coffea Liberica jest jedną z głównych upraw na Filipinach.
 Miasto Lipa (obecnie Lipa City ) stało się największym producentem Arabica w 1880, ale produkcja ta upadła, kiedy w 1890 plantacje kawy zaatakowała rdza kawowa.

Dzisiaj prowincje Batangas i Cavite na Filipinach są producentami różnych odmian Liberica znanych pod nazwą Baraco.
Coffea Dewevrei, Coffea Dybowskii i Coffea Excelsa, które wcześniej zostały uznane za odrębne gatunki w 2006 roku zostały przekwalifikowane na synonimy Kawa liberyjska var. Dewevrei
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości