27-01-2016, 11:20
Kii, dlatego zakladamy watki aby podac co jest sprawdzone. Wszyscy wiemy jak uzywac google, ale chodzi o to aby sie dzielic wlasnymi doswiadczeniami. NIe wiem skad obecnie od ludzi taka tendencja do podawania sobie linkow czy odsylania do internetu, zamiast przeprowadzenia normalnej rozmowy
Jakby rozmowa z "google" miala miec wiecej wartosci niz rozmowa z zywym czlowiekiem
Jednorozcu, a czy probowalas kiedys jesc po prostu szpinak swiezy w formie salatki z dobrym sosem? Szpinak zupelnie inaczej smakuje jesli nie jest przegotowany.
Szpinak dla mnie sie znakomicie komponuje z: ostrymi serami, czosnkiem, galka muszkatalowa, owocami morza, grzyby.
Taka chyba najmniej szpinakowa forme przygotowania szpinaku jaka udalo mi sie wymyslec, to bylo szpinakowe pesto. Przygotowane dokladnie tak samo jak pesto z bazylii, tylko wlasnie ze szpinakkiem zamiast bazylii. Jak dobrze pamietam to w jego sklad wszedl czosnek, szpinak, dobra oliwa z oliowek, twardy, ostry w smaku ser, wcale nie musi byc parmezan, moze byc pecorino romano, czy co tam nam pasuje oraz orzechy lub pestkki, tylko nie pamietam jakie wtedy mialam w domu.... ale zdaje mi sie ze byly to pestki slonecznika albo dynii. Ogolnie pesto mozna zrobic z kazdego rodzaju zielonych listkow, wiec polecam eksperymentowac. To pesto podalam normalnie ze spagetti i dodalam grilowane krewetki. Oliwa, czosnek i ser doskonale sie skomponowaly ze szpinakem. DLatego wpadl mi do glowy ten pomysl, bo taka forma podania zupelnie gdzies jest daleka od wspomnianej "papki" z dziecinstwa.
Szpinak rowniez znakomicie sie komponuje z grzybami. Kiedys zrobilam lasagne wlasnie ze szpinakiem i kurkami i cieszyla sie ona wielkim powodzeniem. Do lasagne przygotowalam dwa nadzienia, jedno ze szpinaku i sera oraz drugiej wlasnie z kurek w sosie smietanowym. Ukladalam jak normalna, tylko warstewy na zmiane. Jakich przypraw uzylam nie powiem Tobie bo bylo to kawalek czasu tego. Do grzybow lubie uzywac tymianku, oregano do szpinaku juz wspominalam wyzej.
Mozna tez zrobic canelloni ze szpinakiem, tylko tutaj polecam dodac oprocz sera dodatkowo jajko i duzo bulki tartej aby nadac temu konsystencje odpowiednia, inaczej canelloni opadna.
Ze szpinakiem robie tez sos do gnochhi. Podsmazam czosnek, wrzucam szpinake, zalewam winkiem, pozwalam sie mu odparowac, dodaje smietane i nastepnie wrzucam gotowe gnochhi (robie je sama, fajnie sie kolorystycznie ten sos komponuje jesli gnochi czy kopytka robimy z dodatkiem slodkich ziemniakow, ktore sa rowniez zdrowsze od naszych). Jesli mamy gotowe kluseczki to zrobienie takiej potrawy to 10 minut maksymalnie.
Jakby rozmowa z "google" miala miec wiecej wartosci niz rozmowa z zywym czlowiekiem
Jednorozcu, a czy probowalas kiedys jesc po prostu szpinak swiezy w formie salatki z dobrym sosem? Szpinak zupelnie inaczej smakuje jesli nie jest przegotowany.
Szpinak dla mnie sie znakomicie komponuje z: ostrymi serami, czosnkiem, galka muszkatalowa, owocami morza, grzyby.
Taka chyba najmniej szpinakowa forme przygotowania szpinaku jaka udalo mi sie wymyslec, to bylo szpinakowe pesto. Przygotowane dokladnie tak samo jak pesto z bazylii, tylko wlasnie ze szpinakkiem zamiast bazylii. Jak dobrze pamietam to w jego sklad wszedl czosnek, szpinak, dobra oliwa z oliowek, twardy, ostry w smaku ser, wcale nie musi byc parmezan, moze byc pecorino romano, czy co tam nam pasuje oraz orzechy lub pestkki, tylko nie pamietam jakie wtedy mialam w domu.... ale zdaje mi sie ze byly to pestki slonecznika albo dynii. Ogolnie pesto mozna zrobic z kazdego rodzaju zielonych listkow, wiec polecam eksperymentowac. To pesto podalam normalnie ze spagetti i dodalam grilowane krewetki. Oliwa, czosnek i ser doskonale sie skomponowaly ze szpinakem. DLatego wpadl mi do glowy ten pomysl, bo taka forma podania zupelnie gdzies jest daleka od wspomnianej "papki" z dziecinstwa.
Szpinak rowniez znakomicie sie komponuje z grzybami. Kiedys zrobilam lasagne wlasnie ze szpinakiem i kurkami i cieszyla sie ona wielkim powodzeniem. Do lasagne przygotowalam dwa nadzienia, jedno ze szpinaku i sera oraz drugiej wlasnie z kurek w sosie smietanowym. Ukladalam jak normalna, tylko warstewy na zmiane. Jakich przypraw uzylam nie powiem Tobie bo bylo to kawalek czasu tego. Do grzybow lubie uzywac tymianku, oregano do szpinaku juz wspominalam wyzej.
Mozna tez zrobic canelloni ze szpinakiem, tylko tutaj polecam dodac oprocz sera dodatkowo jajko i duzo bulki tartej aby nadac temu konsystencje odpowiednia, inaczej canelloni opadna.
Ze szpinakiem robie tez sos do gnochhi. Podsmazam czosnek, wrzucam szpinake, zalewam winkiem, pozwalam sie mu odparowac, dodaje smietane i nastepnie wrzucam gotowe gnochhi (robie je sama, fajnie sie kolorystycznie ten sos komponuje jesli gnochi czy kopytka robimy z dodatkiem slodkich ziemniakow, ktore sa rowniez zdrowsze od naszych). Jesli mamy gotowe kluseczki to zrobienie takiej potrawy to 10 minut maksymalnie.