27-01-2016, 11:59
Czasami warto napisac jeden post pelen informacji, niz piec, ktore niewiel wnosza
Przypomnialo mi sie kolejne klasyczne i bardzo zdrowe polaczenie. A mianowicie Szpinak+Pomarancza+Losos. Witamina C ulatwia przyswajanie zelaza ze szpinaku, zas sam losos sie z caloscia bardzo fajnie komponje. Mozna naprzyklad zrobic salatke z vinegrete z pomaranczy, i podac grillowanego lososia na niej. Albo na patelni udusic szpinak z czosnkiem (uwazac aby nie zrobila sie z tego packa!!), lososia usmarzyc, i przygotowac sos z pomaranczy wlasnie - smietany (Slodkiej) - imbiru i masla - gotowac az zglestnieje, polac sosem lososia polozonego na szpinaku
Ogolnie szpinak sie swietnie z rybami komponuje, mozna naprzyklad dorsza zapiec pod sosem ze spinaku i grzybow ze smietana, pycha
Z takich juz zupelnie imprezowych portaw, czy jesli mamy gosci w domu, mozna lososia zapisc w ciescie. Szpinak smazymy na patelni z szalotkami, czosnkiem, natka pietruszki, dodajemy galke muszkatalowa do smaku pod koniec gotownaia i smietane (ja dodaje troszke wina) mozna dodac sok z cytryny czy cytrusow, troszke startej skorki. Nastepnie filet z lososia podzielic nalezy na 2 czesci, tak samo ciasto kupione w sklepie, kladziemy lososia na czesci ciasta, Na tym nadzienie ze szpinaku, potem znow losos, zakrywamy ciastem, zlepiamy i pieczemy
Przypomnialo mi sie kolejne klasyczne i bardzo zdrowe polaczenie. A mianowicie Szpinak+Pomarancza+Losos. Witamina C ulatwia przyswajanie zelaza ze szpinaku, zas sam losos sie z caloscia bardzo fajnie komponje. Mozna naprzyklad zrobic salatke z vinegrete z pomaranczy, i podac grillowanego lososia na niej. Albo na patelni udusic szpinak z czosnkiem (uwazac aby nie zrobila sie z tego packa!!), lososia usmarzyc, i przygotowac sos z pomaranczy wlasnie - smietany (Slodkiej) - imbiru i masla - gotowac az zglestnieje, polac sosem lososia polozonego na szpinaku
Ogolnie szpinak sie swietnie z rybami komponuje, mozna naprzyklad dorsza zapiec pod sosem ze spinaku i grzybow ze smietana, pycha
Z takich juz zupelnie imprezowych portaw, czy jesli mamy gosci w domu, mozna lososia zapisc w ciescie. Szpinak smazymy na patelni z szalotkami, czosnkiem, natka pietruszki, dodajemy galke muszkatalowa do smaku pod koniec gotownaia i smietane (ja dodaje troszke wina) mozna dodac sok z cytryny czy cytrusow, troszke startej skorki. Nastepnie filet z lososia podzielic nalezy na 2 czesci, tak samo ciasto kupione w sklepie, kladziemy lososia na czesci ciasta, Na tym nadzienie ze szpinaku, potem znow losos, zakrywamy ciastem, zlepiamy i pieczemy