Szpinak
#15

Czasami warto napisac jeden post pelen informacji, niz piec, ktore niewiel wnosza Uśmiech

Przypomnialo mi sie kolejne klasyczne i bardzo zdrowe polaczenie. A mianowicie Szpinak+Pomarancza+Losos. Witamina C ulatwia przyswajanie zelaza ze szpinaku, zas sam losos sie z caloscia bardzo fajnie komponje. Mozna naprzyklad zrobic salatke z vinegrete z pomaranczy, i podac grillowanego lososia na niej. Albo na patelni udusic szpinak z czosnkiem (uwazac aby nie zrobila sie z tego packa!!), lososia usmarzyc, i przygotowac sos z pomaranczy wlasnie - smietany (Slodkiej) - imbiru i masla - gotowac az zglestnieje, polac sosem lososia polozonego na szpinaku Uśmiech

Ogolnie szpinak sie swietnie z rybami komponuje, mozna naprzyklad dorsza zapiec pod sosem ze spinaku i grzybow ze smietana, pycha Uśmiech

Z takich juz zupelnie imprezowych portaw, czy jesli mamy gosci w domu, mozna lososia zapisc w ciescie. Szpinak smazymy na patelni z szalotkami, czosnkiem, natka pietruszki, dodajemy galke muszkatalowa do smaku pod koniec gotownaia i smietane (ja dodaje troszke wina) mozna dodac sok z cytryny czy cytrusow, troszke startej skorki. Nastepnie filet z lososia podzielic nalezy na 2 czesci, tak samo ciasto kupione w sklepie, kladziemy lososia na czesci ciasta, Na tym nadzienie ze szpinaku, potem znow losos, zakrywamy ciastem, zlepiamy i pieczemy Uśmiech
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Szpinak - przez ladi - 05-11-2015, 09:21
Szpinak - przez anka - 06-11-2015, 16:30
Re: Surówki i sałatki... - przez Aggata - 07-11-2015, 21:03
Re: Surówki i sałatki... - przez ladi - 27-11-2015, 09:36



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości