12-03-2016, 10:10
A ja polecam domowej roboty batoniki musli z czekoladą.
Składniki:
- 250 g płatków owsianych
- 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g startej czekolady gorzkiej
- 75 g wiórków kokosowych
- 125 g mieszanki nasion ( słonecznik, dynia, co kto lubi )
- 125 g orzechów laskowych ( tutaj również można zrobić własną mieszankę)
Mleko słodzone podgrzewamy w garnuszku. W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę (nie wciskać mocno w dno, ani nie wciskać w ogóle - batony będa zbyt twarde), wyrównać.
Piec około 1 godziny w temperaturze 130ºC. Po około 40 minutach od wyjęcia pokroić na batoniki ( około 16 powinno wyjść)
Składniki:
- 250 g płatków owsianych
- 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g startej czekolady gorzkiej
- 75 g wiórków kokosowych
- 125 g mieszanki nasion ( słonecznik, dynia, co kto lubi )
- 125 g orzechów laskowych ( tutaj również można zrobić własną mieszankę)
Mleko słodzone podgrzewamy w garnuszku. W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę (nie wciskać mocno w dno, ani nie wciskać w ogóle - batony będa zbyt twarde), wyrównać.
Piec około 1 godziny w temperaturze 130ºC. Po około 40 minutach od wyjęcia pokroić na batoniki ( około 16 powinno wyjść)