03-10-2011, 20:52
Cinnamomum-Cynamonowiec
Rodzaj roślin z rodziny wawrzynowatych.
Obejmuje ok. 250 gatunków, które pierwotnie występowały tylko we wschodniej i północno-wschodniej Azji.
Obecnie uprawiane w całej strefie klimatu subtropikalnego.
Wszystkie gatunki zawierają gruczołki, w których zbierają się olejki eteryczne.
Gruczołki te znajdują się w całych roślinach (liście, drewno, kora, korzenie).
Gatunkiem typowym jest Cinnamomum Verum
Drzewa lub duże krzewy.
Liście wiecznie zielone, skórzaste, woskowatopołyskujące, naprzeciwległe.
Kwiaty
Niepozorne, zielonkawe, zebrane w wiechy wyrastające z kątów liści.
Obupłciowe, rzadziej rozdzielnopłciowe.
Owoce podłużne, jednonasienne jagody od czerwonych do prawie czarnych, wielkości wiśni.
Rośliny wymagające dużej wilgotności powietrza i dość ciężkich, zasobnych gleb gliniastych
Wybrane gatunki
Cinnamomum Burmanii Blume
Cinnamomum Verum-Cynamonowiec Cejloński
Cinnamomum Camphora-Cynamonowiec Kamforowy
Cinnamomum Obtusifolium-Cynamonowiec Tępolistny
.Cinnamomum Tamala Ness & Eberm-Cynamonowiec Tamala
Cinnamomum Cassia Blume-Cynamonowiec Wonny, Kasja
Lista gatunków z rodzaju cynamonowiec
Zastosowanie
Cynamon to popularna przyprawa kuchenna, którą otrzymuje się przede wszystkim z wysuszonej kory Cynamonowca Cejlońskiego (najbardziej ceniony) oraz wielu innych gatunków tego rodzaju, które rzadko są importowane do Europy, a mają znaczenie tylko dla kuchni regionalnej, a nawet innego rodzaju, taki jak Cynamon z Batawii-ze Strączyńca oraz Cynamon Biały-z Korzybiela
Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.
Cynamon używany jest do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu.
Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki.
Olejek cynamonowy ma działanie antyseptyczne.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cynamonowiec"
Cynamonowiec kamforowy i cejlonski...opisany w oddzielnym wątku....